Mulți dintre românii plecați la muncă peste hotare nu se gândeau vreodată că străinătatea le va deveni casă. Acesta este și cazul lui Gică Ciucă, un român din Valea Oltului, care s-a stabilit în urmă cu 20 de ani, în Spania, alături de cei 7 frați ai săi.
Citește și Localitatea din România în care s-a născut primul copil după 47 de ani
Totul a început în anul 2002, când Gică Ciucă a plecat în Spania, la cei 7 frați ai săi, care s-au chemat rând pe rând în peninsula, ce avea să le devină casă.
”M-am adaptat și mă simt, cu părere de rău, ca acasă”, a declarat Gică Ciucă, pentru Observator.
Bărbatul mărturisește cu durere în suflet că îi pare extrem de rău pentru părinții săi care au rămas în țară, singuri și bătrâni. Aceasta este marea durere a tuturor românilor plecați la muncă în străinătate pentru un trai mai bun, iar atunci când reușesc să își atingă țelul, cu un ochi râd și cu altul plâng.
„Nu sunt câinii cu covrigii în coadă aici. Când ajungi aici, îţi dai seama că e greu”, a povestit românul.
Gică Gâlcă a muncit din greu ca să își facă un rost în Spania, dar a reușit și de 4 ani lucrează ca taximetrist independent în Madrid şi în comunele din împrejurimi.
Cu toate acestea, munca de taximetrist nu este deloc ușoară și asta pentru că Gică trebuie să plătească o taxă uriașă la primărie, însă chiar și așa, salariul pe care îl câștigă la finalul lunii este unul pe măsură.
Lunar, taximetristul român câștigă între 4.500 și 5.000 de euro, un salariu uriaș în comparație cu cel al unui taximetrist din România, însă pentru el Gică Gâlcă lucrează 7 zile din 7.
”Oscilează între 120 și 150 de mii de euro, doar licența, mai ai toate cheltuielile care sunt cu notarul și cu toate plus mașina. Rămâi ca să trăiești și un picuț să mai ai acolo. Numai rata la licență și mașină acum că a urcat Euribor, trece de 1000. După care combustibil, chiria și trăitul numai 15 zile de concediu pe an. Ca independent nu ai o pensie mare și dacă vrei să ai o pensie mai așa, seguridad social ar trebui să-l plătești dublu.”, a spus românul.
Chiar dacă Spania i-a devenit casă, românul nostru nu a uitat de țara lui, unde revine de fiecare dată când are ocazia, însă din păcate doar în concediu.
,,Eu mă bucur de fiecare dată când mă întorc în România să-mi dau seama că tinerii, generația, verișorii mei au o mentalitate mult mai europeană decât părinții lor. Sunt mult mai primitori. E clar că se schimbă și se molipsește cumva de la Europa”, a mai spus acesta.