Câți bani i-au intrat în conturi lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor. Ancheta după tragedia de la Tohani a scos la iveală nereguli grave. Arafat: ”În 2019, acest complex putea fi închis. Aveam baza legală pentru asta”

Deși numele lui nu apare în acte, Cornel Dinicu este bărbatul care se ocupa de Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, pensiunea care s-a făcut scrum în a doua zi de Crăciun. Incendiul a provocat moartea a șapte persoane, între ei și fiul lui Cornel Dinicu. O persoană este dispărută, iar alte două sunt internate în spital cu arsuri. 
Alina Costache
29 dec. 2023, 14:43
Câți bani i-au intrat în conturi lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor. Ancheta după tragedia de la Tohani a scos la iveală nereguli grave. Arafat: ”În 2019, acest complex putea fi închis. Aveam baza legală pentru asta”
Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de construcție

Cornel Dinicu este bărbatul care se ocupă de Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova. Idea de a construi domeniul a venit în urmă cu un deceniu. Așa a apărut „paradisul turistic” de 40 de hectare din Gura Vadului.

Odată cu nenorocirea care a avut în preajma sărbătorilor de iarnă, au ieșit la suprafață și detalii legate de profitul înregistrat de domeniu, în ultimii ani. Inițial, a fost o casă de vacanță a familiei și pentru prieteni. Cu trecerea anilor, domeniul s-a extins și Cornel Dinicu își ridicase un adevărat „paradis turistic”. L-a transformat în unitate turistică. Cererea a crescut, iar Ferma Dacilor a ajuns să înregistreze un succes pe plan financiar. Conform unor date ale Ministerului de Finanțe, citate de Cancan.ro, în anul 2022, domeniul a adus un profit de aproape 2 milioane de lei. A avut o cifră de afaceri de aproximativ 5.5 milioane de lei. Până anul trecut, numărul de salariați s-a ridicat la 11.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul tragediei de la Ferma Dacilor. A fost identificat cadavrul finului patronului pensiunii. A opta persoană dispărută, fiul acestuia, este de negăsit

 

Paradisul de la Ferma Dacilor, pus la pământ de flăcări în a doua zi de Crăciun

Ferma Dacilor din satul Tohani, județul Prahova, s-a făcut scrum în a doua zi de Crăciun. Incendiul a provocat moartea a șapte persoane, între ei și fiul lui Cornel Dinicu. O persoană este dispărută, iar alte două sunt internate în spital cu arsuri.

Anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au finalizat, joi seară, cercetarea la faţa locului în dosarul Fermei Dacilor. Al optulea cadavru nu a fost identificat, însă sub ruine au fost găsite fragmente osoase, care au fost trimise la laboratoare din Capitală pentru expertiză genetică, au declarat surse judiciare.

Zona în care a avut loc incendiul este în continuare izolată şi păzită, nefiind permis accesul între ruinele rămase după incendiul devastator.
Joi, cele şapte cadavre care au fost identificate au fost ridicate de către familii de la Serviciul de Medicină Legală Prahova pentru a fi înhumate.

Citește și: EXCLUSIV – Marcel Ciolacu, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”A fost o catastrofă. Au murit şi copii şi tineri. Aștept raportul. Ce nu pot să înţeleg, să nu ai nici detector de fum într-o pensiune?”

 

Raed Arafat, primele concluzii după tragedia de la Ferma Dacilor: ”În 2019, acest complex putea fi închis. Aveam baza legală pentru asta”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a prezentat primele concluzii ale controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor din județul Prahova.

„Cu toții știm ce s-a întâmplat și, din nefericire, pierderea a 8 vieți care a avut loc în urma incendiului. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat. Clar avem indicii că unele aspecte nu au funcționat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește prevenirea, dar și din partea administratorului, pentru că nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă la fiecare minut.

Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și incendiu nu era funcțională, deci clar, dacă centrala funcționa, poate nu eram aici, dar totuși trebuie să spunem că în 2019, în cadrul unui control, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere”, a spus Raed Arafat.

Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Benone Duduc, a prezentat mai multe nereguli constatate în urma controlului făcut în urma incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, arătând că fostul adjunct al inspectorului şef de la ISU Prahova s-a implicat în acţiunile de control din 2019 de la acea unitate, deşi legal nu avea dreptul, iar în urma verificărilor au fost date avertisemente.

Duduc a precizat că Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. El a mai anunţat că va fi sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la legalitatea emiterii de către autoritatea locală în 2020 a certificatului de edificare pentru Ferma Dacilor.

“Vicierea actului de autoritate exercitat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, prin implicarea fără drept a comenzii inspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului şef pe funcţie la acel moment. Acesta a fost semnatarul fără drept al procesului-verbal de control întocmit în luna iulie 2019, la Ferma Dacilor. (…) Prim-adjunctul inspectorului şef nu a făcut şi nu face parte din inspecţia de prevenire şi, prin urmare, nu poate desfăşura efectiv activităţi care reprezintă forme ale autorităţii de stat, respectiv realizare, autorizare, control de prevenire, constatare şi sancţionare a controlului”, a explicat Benone Duduc, vineri, într-o conferinţă de presă.

“O altă măsură este sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcţii cu privire la legalitatea emiterii de către autoritatea locală a certificatului de edificare. În anul 2020, aşa cum probabil ştiţi, s-a obţinut din partea autorităţii locale certificatul de atestare a edificării construcţiei, care reprezintă o formă de intrare în legalitate prevăzută de legislaţia recent modificată, în cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire. Modul în care a fost emis certificatul de edificare la intrarea în legalitate a construcţiei ridică semne de întrebare din partea instituţiei noastre. (…) Din informaţiile noastre, emiterea certificatului de atestare privind edificarea construcţiei în cazul Ferma Dacilor avea la bază o expertiză tehnică doar pe cerinţa de rezistenţă mecanică şi stabilitate, nu şi pe celelalte cerinţe de calitate prevăzute de Legea 10 privind calitatea în construcţii, care sunt în număr pe şase,  inclusiv cea privind securitatea la incendiu şi care ne interesează. Mai mult, tot legea 50 stabileşte că în situaţia în care expertiza tehnică constată neîndepinierea tuturor cerinţelor de calitate nu se eliberează certificatul de atestare privind edificarea construcţiei”, a mai declarat Benone Duduc.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Marcel Ciolacu susține că demersurile pentru pacea în Ucraina vor avea succes
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania