În România e o creștere continuă a nevoii de specialiști și muncitori. Motivul e că mulți aleg să plece să lucreze în străinătate și scade numărul de tineri instruiți în școli de profil. Pentru unele meserii, cum ar fi cea de electrician, instalator ori mecanic auto, mulți specialiști aleg să lucreze pe cont propriu.
Citește și Salarii 2023. Ce bani intră pe card înainte de Paşte după ce s-a dat al 13-lea salariu
Cele mai mari salarii medii nete sunt plătite în București, urmat de Cluj, Brașov și Sibiu Specialiștii din serviceuri și reparații sunt printre cei mai căutați pe piața muncii și sunt plătiți cu circa 3500-4000 de lei pe lună, un vopsitor câștigă 5000, iar un technician depanator poate ajunge chiar la 6-7000. O platformă de anunțuri din România spune că renumerația unui electrician sau a unui instalator se apropie de 4000 de lei, iar a unui technician de diagnoză auto aproape 5000 de lei.
Sunt multe posturi de muncitori calificați pentru domeniul tehnic. Dezavantajul e lipsa absolvenților de școli profesionale, unde erau specializați zeci de mii de tineri în toată țara. Mulți au ales să plece în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari, pornesc de la 1500 de euro. Asta se întâmplă în cazul angajaților, dar când profesioniștii lucrează în sistem individual este clar că valoarea lunară a câștigului crește, dar există și riscuri legate de lipsa asigurărilor sociale, în cazul în care nu își plătește de unul singur contribuțiile.
Citește și Salariul vine mai devreme în aprilie. Vești bune pentru sute de mii de bugetari înainte de Paște
În cazul job-urilor din domeniul reparațiilor de tip service, cele mai mari salarii medii nete sunt plătite în București, urmat de Cluj, Brașov și Sibiu, cu sume între 4250 și 3600 de lei. Cele mai mici, în Solobozia, Alba Iulia și Târgu Jiu, între 2100 și 2500 de lei.