Marea majoritate a respondenților studiului realizat de Mercury Research, la inițiativa Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), pun deoparte o sumă de minimum 500 de lei, lunar.
Cei intervievați fie investesc în active – imobiliare, crypto, acțiuni, fonduri mutuale etc., fie țin banii în conturile bancare sau „la saltea”. Cei intervievați cred că 10 ani este un interval de timp rezonabil în care îşi pot atinge obiectivele prin economisire sau investire. Cei mai mulţi consideră potrivit să înceapă să economisească de la 20 de ani, să investească de la 25 de ani, dar acţionează, în sensul de a investi bani, în jurul vârstei de 30 de ani, arată studiul, citat de agenția News.
Majoritatea investitorilor sunt bărbați, 61% peste un sfert sunt tineri, de până la 35 de ani. 26% au între 25-34 ani, comparativ cu 19% în acelaşi interval de vârstă în rândul non-investitorilor. Marea majoritate a investitorilor au un grad ridicat de educație, 91% au studii universitare. De asemenea, ponderea investitorilor în categoria persoanelor cu venituri personale mari – peste 8.500 de lei pe lună este dublă faţă de non-investitori, 16% față de 8%.
Cele mai populare argumente pentru care românii fac investiții sunt asigurarea unor venituri pentru pensie, respectiv asigurarea traiului exclusiv din investiții. De asemenea, cei cu venituri mai mici sunt mai interesaţi în a investi pentru a cumpăra o casă sau alte bunuri şi pentru a merge în vacanţele mult dorite. La rândul lor, cei cu venituri mai mari vor să investească mai degrabă pentru a nu lăsa economiile să se deprecieze din cauza inflației.
Acţiunile sunt cel mai cunoscut produs din piaţă, sunt percepute de participanţii la studiu ca uşor de accesat şi profitabile din perspectiva randamentelor. Obligaţiunile sunt considerate produse pentru începători, pentru că sunt sigure, în timp ce criptomonedele, recunoscute drept cele mai la modă, sunt percepute mai degrabă ca investiții riscante.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ format din 1.241 de persoane active, investitori şi non-investitori, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, care obţin lunar venituri de peste 3.500 de lei. Studiul a luat în considerare o marjă de eroare de ±4%.