Potrivit unei estimări făcute de Banca Naţională şi Agenţia Română pentru Plăţi Electronice, fiecare dintre noi pierdem cel puţin 100 de lei pe an cu comisioanele percepute de băncile unde îşi primesc salariul. Singura soluţie pentru ca să nu rămânem fără aceşti bani în buzunar este să nu retragem niciodată bani de pe card şi să folosim cardul pentru tot ce plătim. Din fericire pentru noi, băncile nu percep comision pentru tranzacţiile făcute direct la magazin sau la companiile unde ne achităm utilităţile.
Citeşte şi Mugur Isărescu: Eximbank poate deveni bancă de dezvoltare
În prezent, pentru fiecare retragere de cash de pe cardul de salariu, comisionul este, în funcţie de bancă, între 0,2 şi 0,4 la sută. Dacă, însă, vă adresaţi bancomatului unei alte bănci decât cea de la care aveţi emis cardul, comisioanele cresc, dublându-se sau chiar triplându-se. Reprezentanţii băncilor justifică aceste comisioane prin faptul că banii lichizi implică cheltuieli de securitate mai mari, cheltuieli cu întreţinerea bancomatelor, cu alimentarea lor.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit numeroase sesizări privind aceste comisioane, pe care clienţii le consideră abuzive. Tocmai de aceea, ANPC a emis un ordin prin care băncile sunt obligate să afişeze lista comisioanelor, la fiecare bancomat. Potrivit preşedintelui ANPC, Marius Alexandru Dunca, instituţiile bancare au termen 120 de zile să implementeze acest ordin, după care, vor fi amendate. „Consumatorul trebuie să aibă posibilitatea să aleagă dacă să facă tranzacţia respectivă. În cazul în care consideră că este vorba despre un comision prea mare, să renunţe la tranzacţie”, a explicat Marius Alexandru Dunca.
Citeşte şi Ce comisioane percep băncile la retragerile de la bancomat
Comisionul, afişat pe ecran
Astfel, pe ecranul video al monitoarelor specifice terminalelor ATM, vor fi înscrise, în ordinea operaţiunilor efectuate de către consumator, toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei (în suma exactă), dându-i acestuia posibilitatea de a renunţa asupra efectuării acesteia sau a oricăror operaţiuni ce presupun eliberare de numerar, transfer din cont, plată facturi, sau oricare alte servicii solicitate în mod expres de către consumator şi efectuate prin intermediul ATM.