Câţi bani plăteşti la curent dacă ţii mereu centrala în priză. În lipsa gazului, centralele termice electrice devin o alternativă, chiar dacă și curentul este foarte scump. Ele sunt mai ușor de instalat decât variantele pe gaz, fiind, deopotrivă, și un pic mai ieftine.
Desigur, calculele pot fluctua, ele fiind influențate de anumiți factori cum ar fi, spre exemplu, numărul de persoane care consumă apă caldă, temperatura din exterior, timpul petrecut în casă, poziția geografică a locuinței sau chiar gradul de izolare termică a imobilului.
Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric. Spre exemplu, pentru un apartament de 40 mp, care este izolat, evident, cu o funcționalitate de 8 ore pe zi, s-ar calcula un cost estimativ de 1080 kW/ lună (4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile). În concluzie, dacă ne referim la un tarif de 0,48 lei/ kW, iar asta s-ar traduce prin 518,4 de lei, potrivit Playtech.ro.
Există, însă, şi câteva trucuri pentru a evita consumul mare de curent. În primul rând, temperatura locuinţei ar trebui să fie păstrată undeva de 20-21 de grade Celsius, casa sau blocul să fie izolat, termostatul să fie montat în camera cea mai răcoroasă și să setezi intervale de timp în care este necesară furnizarea căldurii.
Citeşte şi: Evită să pui termostatul în acest loc al casei. Vei plăti dublu la curent şi gaze
Reprezentantul ANRE a precizat că, în cazul clientului care depășește plafonul de 255 kW/oră, se facturează cu preț plafonat până la această limită și restul, la prețul mediu de achiziție al furnizorului.
Românii care au contestat facturile la curent primite trebuie să primească răspuns de la furnizor în cel mult 15 zile, iar în acest interval, plata se suspendă. Precizări despre procedură au fost oferite de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.
Potrivit sursei citate, facturarea ar trebui să fie făcută de către furnizor, lunar. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă și este facturare la alte termene prevăzute în contract, atunci trebuie să împartă furnizorul și să specifice.
”Clientul ar trebui să facă o plângere sau măcar să întrebe furnizorul de ce a procedat cum a procedat. Și până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă”, a declarat vicepreședintele ANRE, la Digi24.
Potrivit noii legislații, încadrarea în anumite tranșe pentru compensarea facturilor se face comparativ cu consumul din 2021. Beneficiază de plafonare cei cu consum mediu sub 100 kW/oră, pentru care plafonarea este de 68 bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse, respectiv cei cu consum între 100 și 255 kW/oră – plafonare de 80 de bani pe kW/oră.