Câţi bani primesc Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul la rectificarea bugetară

Guvernul a stabilit în şedinţa de miercuri câţi bani va aloca la rectificare câtorva domenii importante: Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul. De asemenea, Guvernul alocă sume suplimentare pentru prganizarea alegerilor parlamentare din acest an şi Investiţiilor.
Filip Stan
10 aug. 2016, 10:47
Câţi bani primesc Sănătatea, Educaţia, Asistenţa Socială, Agricultura şi Mediul la rectificarea bugetară

Sumele alocate pe domenii, aşa cum au fost comunicate de Guvern, sunt:

Sănătate: 560 milioane de lei (peste 163.000 de persoane vor avea venituri mai mari) + 860 milioane lei (sub forma creditelor de angajament pentru programe de sănătate în beneciul pacienților, îndeosebi a celor cu afecțiuni grave)

Educaţie: 1 miliard de lei (280.000 de cadre didactice și auxiliare beneciare)

Asistenţă Socială şi Pensii: 2,8 miliarde de lei (plata indemnizației pentru creșterea copilului, ajutoarelor sociale, alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap + asigurarea plății pensiilor până la sfârșitul anului)

Agricultură: 405 milioane de lei (subvenții pentru motorină + ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic)

– Mediu: 100 de milioane de lei (14,5 milioane lei subvenții pentru proprietarii de păduri mici + 85 de milioane de lei pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor)

De asmenea, Guvernul a mai decis alocarea suplimentară de bani pentru organizarea alegerilor parlamentare (peste 200 de milioane lei pentru buna organizare a alegerilor parlamentare, 8,6 milioane lei pentru organizarea alegerilor parlamentare pentru românii din străinătate şi 35 de milioane de lei în plus în scopul îmbunătății serviciilor consulare).

La capiotolul Investiţii, rectificarea va aduce 19,5 miliarde de lei în plus, cu accent pe trei domenii: Dezvoltare regională, Transporturi, Agricultură. Din aceşti bani se vor face plăți de peste 4,6 miliarde lei (45% mai mult decât suma plătită în prima parte a anului trecut) şi 5,7 miliarde lei execuția proiectelor nanțate din fonduri externe nerambursabile.

Dacian Cioloş, declaraţii

„Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menținerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menține credibilitatea în capacitatea guvernului și a statului de a gestiona bugetul și în consecință de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică și în evoluția economică a țării (…). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut”, a afirmat Cioloș la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că veniturile bugetare „au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăsește în plus în alocarea bugetară față de ceea ce a fost decis pentru 2016”.

În ceea ce privește Sănătatea, premierul a precizat că prin rectificare se asigură resursele pentru aplicarea Ordonanței care vizează corectarea grilelor de salarizare, pentru finanțarea unor programe de sănătate, dar și pentru a asigura medicamente compensate și gratuite.

„Avem o alocare bugetară suplimentară de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163.000 de persoane ce, prin corectarea grilei de salarizare, vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sănătate care se derulează în acest an”, a explicat prim-ministrul.

Referitor la domeniul Educației, Dacian Cioloș a anunțat o alocare suplimentară de peste un miliard de lei.

„E vorba de bani destinați corectării grilei de salarizare, (…) dar și pentru eliminarea unor nedreptăți în ceea ce privește salariile personalului din învățământ, nedreptăți care au fost corectate printr-un proiect de lege adoptat de Parlament. (…) Din acest miliard vor merge bani și pentru finanțarea unor programe educaționale”, a spus Cioloș, precizând că rectificarea în Educație „vizează pozitiv aproape 280.000 de cadre didactice și auxiliare”.

Premierul a afirmat că Guvernul și-a asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă acestea au fost asumate anterior elaborării bugetului pe acest an sau ele au intervenit pe parcursul anului, prin decizii ale Parlamentului.

„Prin rectificare alocăm peste 2,8 miliarde de lei în bugetul Ministerului Muncii. Jumătate, circa 1,4 miliarde de lei, sunt destinate plății indemnizației pentru creșterea copilului, dar și unor ajutoare sociale sau alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități”, a adăugat Cioloș.

El a menționat că alte 1,4 miliarde de lei sunt destinate asigurării plății pensiilor până la sfârșitul anului.

„Ca să fie clar că Guvernul este responsabil din acest punct de vedere. Am spus-o de mai multe ori, în ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane că Guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumăm această responsabilitate și acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârșitul anului, deci nu se pune problema de nicio tăiere de pensii”, a precizat Dacian Cioloș.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Lansarea ghidului Climate Paths impulsionează tranziția verde în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!