Câţi bani se dau la o nuntă, în 2022. Organizarea unui asemenea eveniment poate dura și mai mult de un an. De la alegerea localului pentru petrecere până la rochia de mireasă, niciun detaliu nu este trecut cu vederea. Fie că este vorba de responsabilitatea viitorilor soți sau a unei firme specializate de organizarea nunților.
Pentru că nu mai există niciun fel de restricţie, cuplurile au început încă din luna mai să îşi programeze evenimentele. În schimb, invitaţii trebuie să îşi pregătească serios buzunarele, mai ales dacă merg la un eveniment în calitate de naşi sau rude.
În mod obișnuit, părinții, nașii, frații și prietenii foarte apropiați vor lăsa în plic o sumă de bani mult mai mare față de un simplu invitat. De obicei, nașii le oferă finilor un dar de nuntă de minimum 300 de euro, adică undeva la 1500 de lei de persoană. De altfel, și rudele mai apropiate dau ceva mai mulți bani decât un invitat obișnuit. Suma se ridică la 600, 700 de lei de persoană. Bineînțeles că dacă vei merge cu un partener sau o parteneră, suma se va dubla.
În cazul celor care sunt doar invitați, reperul ar trebui să fie prețul meniului. De obicei, se pune în plic ca dar o sumă cel puțin dublă față de prețul meniului.
Pentru a veni în sprijinul celor care nu au reuşit să-şi unească destinele în această perioadă şi vor să o facă anul acesta, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat decizia de a acorda dispensă celor care vor trebui să-şi organizeze nunta în perioada postului.
O nuntă în post era, până înainte de pandemie, un lucru de neconceput. Niciun preot nu era de acord să săvârşească Sfânta Taină a Cununiei în post, iar credincioşii nu concepeau să petreacă în astfel de perioade. Însă pandemia a schimbat până şi canoanele bisericeşti. Pentru că multe cupluri şi-au anulat nunta în perioada 2020-2021, o vor organiza în 2022, astfel că sălile pentru evenimente sunt ocupate aproape în proporţie de 100%.
Ca să mai relaxeze presiunea care apasă pe sălile de evenimente, dar şi pe preoţii care trebuie să săvârşească Taina Cununiei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat decizia de a acorda dispensă celor care vor să se căsătorească în post.
Aceasta se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea ei. Mitropolia dă dispensă, însă, doar pe anul 2022 și dă asigurări că nu se va crea vreun precedent.
„Măsura a fost dispusă din cauza pandemiei. Multe nunți s-au amânat astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, localuri, este limitată. Deci doar anul acesta există această înțelegere, una motivată de pandemie. Nu este vorba de vreun precedent. Cei care au amânat nunțile în ultimii ani, pe anul acesta rezolvă situația. Este greu de crezut că la anul, tot în post, vor solicita o dispensă. Și acum vor trebui să vină cu argumente, să aducă contractul de la sala de nunți etc. Pe anul acesta avem deja cereri”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru bzi.ro