Câţi bani trimit în ţară românii care lucrează în străinătate. Potrivit TransferGo, un român trimite, în medie, acasă 500 euro pe lună, adică aproximativ jumătate din venitul pe care acesta îl câştigă peste hotare.
”Această valoare este una destul de ridicată, având în vedere că venitul unui român care lucrează în Marea Britanie sau Spania, spre exemplu, este de aproximativ 2.000 euro. Practic, suma pe care acesta o trimite în ţară reprezintă un sfert din banii pe care îi câştigă într-o lună, restul fiindu-i necesar pentru a îşi acoperi costurile minime de trai, mai ridicate decât în România”, arată datele companiei, potrivit Agerpres.
Mai mult, conform datelor Băncii Mondiale, valoarea sumelor trimise în România în 2019 este de 7,2 miliarde de dolari, adică 3% din PIB-ul României.
Cu toate acestea, doar 20% dintre români sunt de părere că cei plecaţi în străinătate contribuie la dezvoltarea economiei locale prin investiţii făcute la întoarcerea în ţară, conform studiului derulat la cererea TransferGo la sfârşitul lui 2020.
Potrivit aceluiaşi studiu totuşi, 60% dintre români consideră că cei plecaţi peste hotare ar trebui sa se întoarcă în ţară.
La mijlocul lunii ianuarie 2021, Ministerul Afacerilor Externe a semnalat diferenţa de taxe pentru viza de muncă în Regatul Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european. Autoritățile britanice au redus cu 55 de lire taxa aplicată solicitărilor din anumite țări pentru viza care permite munca în Regatul Unit, însă România nu beneficiază de scutire.
Potrivit MAE, respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”, explică ministerul român.
Citeste si Lovitură pentru Marea Britanie. Mastercard crește taxele UE cu 400% pentru vânzările online
MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).