Câți cocoși ar trebui să deții în curte pentru a evita un conflict dintre păsări? Specialiștii spun că un cocoș este suficient pentru a fertiliza ouăle a 10 găini. Dacă numărul găinilor din gospodărie este mai mare de zece există este posibil ca un cocoș să nu fie suficient, riscul de a nu fertiliza toate ouăle crește.
Pe de altă parte, spun specialiștii, în cazul în care scopul nu este reproducerea, ci doar unul decorativ, un cocoș este suficient indiferent de numărul găinilor deoarece un număr mare de cocoși poate provoca un comportament agresiv între aceștia, potrivit agro-tv.ro. În gospodărie, când sunt mai mulți cocoși, aceștia se luptă din cauza teritoriului pe care îl împart. Uneori se luptă până rămâne doar unul în viață.
Citește și: Motivul pentru care cocoșul cântă în fiecare dimineață. Semnificația te va lăsat șocat
În cazul în care trebuie neapărat să deții doi masculi în curte, atunci ar trebui ales un cocoș mai tânăr și unul mai în vârstă pentru a minimaliza conflictele. Dacă după cumpărare este evident un comportament mai agresiv la un cocoș și la altul un comportament mai slab, atunci ar trebui să renunțați la cocoșul slab pentru a păstra un echilibru.
Citește și: Ce să le dai găinilor să mănânce, dacă vrei ca producția de ouă să fie dublată! Planta de care mulți gospodari nu au auzit
Ce să nu le dai găinilor de mâncare ca să facă ouă multe şi sănătoase. De ce este bine să pui oţet în apa puilor şi a găinilor
Alimentația găinilor este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a acestora, precum și pentru o producție bună de carne și ouă, scrie agrointel.ro.
Există însă alimente cu care nu trebuie să hrănim păsările de curte şi care au efecte dăunătoare:
- Cartofii cruzi: conțin solanină, un compus toxic pentru găini. Evită să le dai cartofi crude, iar dacă îi prepari, asigură-te că sunt bine gătiți.
- Portocale și lămâi: fructele citrice, datorită acidității lor ridicate, pot provoca probleme digestive găinilor. Este recomandat să le eviți în hrana păsărilor tale.
- Zahărul: alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot cauza tulburări digestive și nu sunt recomandate pentru găini.
- Ceapa: conține substanțe volatile care pot afecta stomacul găinilor. Este mai bine să o eviți în hrana lor.
- Fasolea crudă: conține compuși dăunători pentru găini. Asigură-te că este gătită înainte de a le-o oferi.
- Avocado: conține persină, o substanță toxică pentru găini. Evită să le dai acest fruct păsărilor tale.
- Semințele de măr: conțin amigdalină, care poate fi toxică în cantități mari. Îndepărtează-le înainte de a le oferi găinilor.
- Pâinea: poate provoca tulburări digestive și nu este benefică pentru găini. Limitează consumul lor de pâine.
- Orezul crud: poate fermenta în stomacul găinilor, cauzând probleme digestive. Este recomandat să le oferi orez gătit.
- Cojile de ouă: chiar dacă sunt o sursă bună de calciu, cojile de ouă pot determina găinile să mănânce ouăle proprii. Zdrobește-le înainte de a le oferi.
- Roșiile verzi: conțin solanină și nu sunt recomandate pentru găini. Oferă-le roșii coapte în loc.
- Alimentele cu mucegai: pot fi toxice pentru găini. Asigură-te că hrana lor este întotdeauna proaspătă și lipsită de mucegai.
- Ciocolata: conține teobromină, care poate fi fatală pentru găini. Evită să le dai ciocolată în orice cantitate.
- Ierburi, plante ornamentale și ciuperci toxice: evită să le oferi găinilor plante sau ciuperci necunoscute, deoarece pot fi toxice și periculoase pentru sănătatea lor (ciupercile care cresc la întâmplare în grădină, azalee, lupin, stejari, saschiu, lalele, hrean, iederă, rododendron, zambilă, hortensie.