Testul încearcă să-i convingă pe şoferi că pot ajunge mai repede la destinaţie cu un autobuz sau cu un tramvai, decât cu maşina personală. În experiment au fost folosite 43 de autoturisme în carese aflau 50 de persoane, aproape de media europeană care susţine că din cele cinci locuri ale unui autoturism sunt ocupate de fapt doar unul şi jumătate.
Compania de transport public din Constanța a folosit un autobuz care deserveşte zilnic traficul de călători, cu o capacitate de 96 de persoane, în timp ce autoturismele parcate au ocupat aproape 350 de metri pătraţi, adică trei coloane, cu o lungime de 40 de metri. Experimentul demonstrează că dacă aceşti şoferi ar folosi mijloacele de transport în comun atunci ar ocupa mai puţin de jumătate din capacitatea unui singur autobuz folosit de compania din Constanța.
„Noi încercăm să căutăm soluţii de a crea trasee astfel încât să acoperim toate doleanţele celor care se duc la serviciu”, spune Bogdan Niţă,directorul general al CT Bus Constanţa, însă unii şoferii nu-i dau dreptate. Ei spun că nu se pot despărţi de maşini deoarece sunt dificultăţi legate de funcţionarea transportului în comun.
Demonstraţia de la Constanța a fost făcută prima dată la începutul anilor ’90 în multe oraşe din Europa şi încercă să-i convingă pe şoferi să renunţe, în anumite zile la maşini, în favoarea transportului în comun. Experimentul arată, de fapt, câţi kilometri de şosea se pot elibera dacă dispar coloanele de autoturisme