„Peste 123.500 tineri cu vârste între 12 și 19 ani vaccinați!”, au anunţat reprezentanţii Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Dintre aceştia, peste 8.500 de copii au vârste cuprinse între 12 și 15 ani, iar peste 115.000 de tineri au vârste cuprinse între 16 și 19 ani.
Citeşte şi: Avertisment OMS: Vaccinarea copiilor nu este o prioritate, nu fac forme severe de boală
Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani a debutat în România în 2 iunie.
În prezent, copiii din România cu vârste peste 12 ani pot fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu serul produs de Pfizer / BioNTech.
Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă îi critică pe părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Ce fac alte ţări din UE
În cazul copiilor, vaccinarea este posibilă prin prezentarea direct la centrele de vaccinare în care imunizarea se face cu serul produs de compania Pfizer, atât centre fixe, drive-through, evenimente de tip maraton de vaccinare şi centre de vaccinare de familie acolo unde este solicitat acest tip de vaccin.
De asemenea, vaccinarea se poate face cu programare în platformă.
În ambele cazuri, minorul trebuie să fie însoţit la centrul de vaccinare de către reprezentantul legal, indiferent care este acesta.
Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au nevoie de acordul scris al părinţilor pentru vaccinare. Formularul de acord poate fi descărcat de aici.
Atunci când se prezintă la centrul de vaccinare, minorul trebuie să fie însoţit de unul din părinți.
Schema de vaccinare este aceeaşi ca la adulţi, respectiv două doze administrate la interval de 21 zile, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Pandemia de COVID-19 are „consecinţe dramatice” asupra copiilor, printre aceste regăsindu-se tentative de suicid, agresivitate şi anxietate. Potrivit organizaţia Salvaţi Copiii, peste 90% dintre copiii care au apelat la consiliere psihologică aveau tulburări emoţionale generate de măsurile de restricţii.
„Pentru copii şi adolescenţi, factorii de stres ai pandemiei s-au suprapus cu multe schimbări fizice, sociale şi emoţionale specifice fiecărei vârste. Situaţiile stresante prin care au trecut familiile, cauzate de nesiguranţă şi îngrijorări constante s-au dovedit a fi greu de gestionat de către cei mai tineri dintre noi.
Peste 90% dintre copiii care au apelat, în ultimul an, la consiliere psihologică în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii s-au confruntat cu tulburări emoţionale generate de pandemie şi restricţiile sociale luate în contextul acesteia”, spun reprezentanţii organizaţiei Salvați Copiii.
De asemenea, ei spun că şcoala este „unul dintre elementele majore ale redobândirii stării de normalitate pentru copii şi, totodată, o recăpătare a sentimentelor de siguranţă şi protecţie”.