Câți cozonaci ies dintr-un kilogram de făină. Aceasta este întrebarea pe care multe gospodine tinere o au. Ei bine, se pare că totul depinde de forma în care faci cozonacii.
Făina are un rol important în procesul de fabricare al cozonacilor. Folosiți făină de calitate, pentru a obține niște cozonaci pufoși. Dacă te întrebi câți cozonaci poți face cu un kilogram de făină, trebuie să știi că depinde doar de forma în care îi faci. De exemplu, dacă folosești forme mari, îți ies doi cozonaci, iar dacă ai acasă niște forme medii poți obține trei cozonaci.
Rețetele de cozonac diferă de la o gospodină la alta. Pentru un plus de aromă, se poate adăuga în aluat coajă de lămâie sau de portocală, iar ca și umplutură puteți opta pentru cea cu nucă, ciocolată, stafide sau rahat.
Pentru a nu da greș, gospodinele foloesc anumite trucuri. De exemplu, înainte să folosești drojdia, ai grijă ca aceasta să fie păstrată într-un recipient ermetic în frigider. În caz contrat, căldura poate împiedica creșterea aluatului.
Și făina trebuie să fie păstrată corect. Aceasta trebuie ferită de umezeală, dar și de razele directe ale soarelui. Laptele are și el un rol important. Ca să-ți iasă cozonacul pufos și gustos, este bine să folosim lapte degresat sau integral, scrie Fanatik.
Există un truc simplu, pe care multe gospodine nu îl cunosc. Laptele poate fi înlocuit cu apa îmbuteliată. Nu folosiți apă de la robinet deoarece aceasta scade puterea substanțelor din drojdie, iar aluatul cozonacului nu va mai crește.
Citește și Rețetă cozonac cu fistic. Cel mai delicios desert de sărbători pentru familia ta
Ingrediente pentru aluat
1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coajă de lămâie (dacă nu este tratată chimic!)
Ingrediente pentru umplutură
500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriță esență de rom
1 ou pentru uns
Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu 2 – 3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald și puțină făină. Conținutul obținut se lasă se se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făina cernută. Se pune un ou și 3 gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și se frământă. Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat zahărul. Se frământă până când se obține un aluat moale, care nu se prinde de vas. Aluatul se acoperă și se lasă la dospit până își dublează volumul.
Nuca măcinată se amestecă cu albușurile bătute spumă, cacao, arime și zahăr, după gust. Aluatul se împarte în două. Ambele foi se întind cu mâna. Blatul se unge cu ulei sau unt. Pe fiecare foaie se pune jumătate din cantitatea de albuș cu nucă. Se întinde bine și se rulează cozonacul. Se așază în tăvi tapetate și se lasă să crească 30 de minute. Cozonacii se ung cu ou și se bagă la cuptor. Când se rumenesc, trebuie scoși. Se pudrează cu zahăr și scorțișoară sau zahăr pudră, după ce s-au răcit puțin.