Noul Parlament va avea o componență neobișnuită, având în vedere că opțiunile electoratului au fost total împărțite, iar polul suveranist a reușit să depășească 30% din voturi. De aceea, este important ca românii să cunoască numărul de deputați și senatori pe care îl va avea fiecare partid, pentru a putea înțelege cum se formează majoritățile politice.
În acest moment, partidele nu au o listă completă cu toți parlamentarii, deoarece oficialii responsabili cu distribuirea mandatelor fac calcule după ultimele renumărări de voturi. De asemenea, se așteaptă de la Autoritatea Electorală Permanentă ultimele date privind distribuirea mandatelor, deoarece fiecare partid ce depășește pragul electoral primește voturi în plus, în funcție de procentul pe care l-a luat în alegeri, ceea ce poate debloca noi locuri de deputați sau senatori.
PSD ar urma să aibă 86 de deputați și 36 de senatori, AUR 63 de deputați și 28 de senatori, PNL 49 de deputați și 22 de senatori. Totuși, secretarul general al PNL, Adrian Veștea, susține că, în urma redistribuirii, PNL ar urma să primească un post de deputat în plus, notează Libertatea.
USR ar urma să aibă 40 de deputați și 19 senatori, urmat de partidul SOS, care ar putea ajunge în Parlament cu 28 de deputați și 12 senatori.
POT, o formațiune a „oamenilor tineri”, ce s-a atașat simbolic de imaginea lui Călin Georgescu, ar urma să aibă 24 de deputați și 9 senatori și urmează să rămână fără doi senatori, deoarece au fost alocați către județe unde nu au avut listă de candidați.
UDMR ar urma să aibă 22 de deputați și 10 senatori, iar minoritățile naționale vor fi reprezentate în Camera Deputaților de 19 deputați , cu unul mai mult față de actuala legislatură.
În cazul PSD, ministrul Economiei, Radu Oprea, și ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, nu au reușit să prindă mandat de senator și deputat, conform primelor calcule, după redistribuire. Pe lângă ei, alți membri importanți precum fosta europarlamentară Carmen Avram, fostul primar al Sectorului 6 Gabriel Mutu și fostul ministru al Apărării Adrian Țuțuianu nu prind un loc în Parlament.
În cazul PNL, politicienii care nu mai prind mandat sunt fostul premier Florin Cîțu, actuala ministră a Educației, Ligia Deca, fostul șef al PNL Galați George Stângă, fostul intermiar al PNL Teleorman Daniel Constantin și fostul lider al senatorilor PNL Virgil Guran. De asemenea, este incert dacă vor ajunge în Parlament foștii miniștri de interne Lucian Bode și Marcel Vela.