Câți elevi și profesori s-au infectat cu coronavirus în ultima săptămână. Ministerul Educației a informat faptul că în perioada 23 februarie – 1 martie ( ora 18:00) 494 de clase/grupe și-au suspendat activitatea didactică.
Conform Ministerului Educației, în aceeași perioadă în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat un număr de 405 infectări cu noul coronavirus în rândul elevilor şi 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.
Elevii ar putea fi verificaţi în şcoli cu teste bazate pe salivă
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat, sâmbătă, că este în favoarea folosirii testelor non-invazive, bazate pe salivă, în şcoli. O astfel de măsură ar duce la creşterea stării de siguranţă în unităţile de învăţământ.
Ministrul Educaţiei a fost întrebat de ce România nu aplică modelul Franţei şi Austriei, unde elevii sunt verificaţi în şcoli cu teste bazate pe salivă. Ministrul Educaţiei a precizat că teste bazate pe salivă sunt non-invazive şi pot fi administrate de orice persoană, chiar dacă nu are competenţe medicale.
„Și eu știu că sunt nu numai în Austria și Franța, sunt și alte state europene care folosesc aceste teste non-invazive pe bază de salivă. Nu știu să vă răspund, nu vreau să mă scuz că excede limitelor de competență ale Ministerului Educației, dar atât cât voi putea să susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a spus Sorin Cîmpeanu, la postul Realitatea Plus, citat de Mediafax.
Sorin Cîmpeanu consideră că este în favoarea folosirii acestor teste în condiţiile în care doar 18% din unităţile de învăţământ din România au cabinete medicale şcolare. Aceste teste ar putea face posibilă testarea în orice şcoală, chiar dacă are sau nu cabinet medical.