Deciziile luate de autorități în următoarele luni din acest an vor conta pentru îndeplinirea termenelor constructorilor. Și nu este vorba doar de mai mulți bani ci și de schimbări tehnice pentru că sunt cazuri în care situația din teren nu corespunde cu cea din studiul de fezabilitate.
Pe de altă parte sunt proiecte pentru care finalizare nu pare atât de aproape precum ne-am dori deși sunt extrem de importante.
Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce va fi gata anul viitor, ce probleme sunt încă nerezolvate pe unele tronsoane și cum s-ar putea rezolva acestea.
”Discuția referitoare la câți kilometri de autostradă și drum expres vor fi dați în circulație în 2023, este puțin mai complicată. Trebuie să ținem cont de două lucruri importante aici.
Următoarele trei luni și jumătate sunt critice. Pe multe dintre șantierele în lucru și care au șanse să deschidă anul viitor trebuie să se întâmple niște lucruri. Dacă nu se vor întâmpla aceste lucruri, nu vor fi deschise sau șansele de a fi deschise scad dramatic.
Al doilea lucru important ține de deblocarea tehnică, birocratică și contractuală a proiectelor respective. Sunt câteva care ar putea fi gata anul viitor dar sunt blocate”, a explicat expertul de la ProInfrastructură, potrivit Ziare.com.
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte de infrastructură este Autostrada de Centură a capitalei, sau A0. Aici ar putea fi dați în circulație, în 2023, nu mai puțin de 43 de kilometri.
”Pe A0, anul viitor sunt șanse reale să se deschidă două loturi: loturile 1 și 2 din A0 Sud, între nodul cu A2 și DN6. Ca să se întâmple acest lucru trebuie ca antreprenorul să meargă în continuare într-un ritm decent.
Este un antreprenor la primele contracte în România. Nu a ”rupt norii”, a mers într-un ritm decent. S-a pierdut foarte mult timp cu accesul la gropile de împrumut pentru materialul de umplutură, pentru balast.
Dar s-a depășit pentru moment această problemă, însă nu chiar 100%. Mai sunt metri cubi serioși de pus dar sperăm că în condiții normale a antreprenorului, dacă nu se întâmplă ceva major, ca până în decembrie anul viitor ar trebui să fie gata. Altfel, cel mai probabil se iese din contract pentru că evenimentele care ar opri deschiderea acestor două loturi ar fi motiv și de extensie a contractului.
Ar trebui să avem aproape 17 kilometri (lotul 1) și 16,3 km (lotul 2)- 33 km circulabili, pe semi-inelul de sud al A0, până în decembrie 2023. În cel mai optimist- realist scenariu ar trebui să circulăm pe aceste două loturi la finalul verii viitoare.
Lotul 3 din A0 Sud nu face parte din filmul acesta. Doar teoretic ar putea fi gata dar șansele sunt spre zero să fie gata în 2023.
Pe A0 Nord, teoretic, ar putea să fie gata secțiunea din lotul 2, dintre DN1 și A3, de aproximativ 10 kilometri, chiar dacă termenul este până în 2024. Dar se poate întâmpla doar dacă se dorește acest lucru de către Compania de Drumuri.
Pentru că și anul acesta am fi putut avea în circulație segmentul dintre DN5 și DN6 din lotul 2 A0 Sud. Dar nu i-a păsat nimănui chiar dacă au fost făcute promisiuni inclusiv de către antreprenor privind această deschidere. Dar nu au lucrat în direcția aceasta”, a explicat Ionuț Ciurea.
Pe Autostrada A1, din fericire, nu vom avea de inaugurat anul viitor vreun tronson. Spunem din fericire pentru că însă se speră ca anul acesta să se termine o secțiune importantă.
”Pe A1 nu avem ce deschide anul viitor. Eu sper să nu fie o surpriză cu secțiunea dintre Sibiu- Boita, cei mai ușori kilometri ( 13,17 km) din Sibiu-Pitești și să ratăm deschiderea anul acesta. Dacă o ratăm, o să rămână pentru anul viitor, evident. Nu ar trebui să avem surprize neplăcute și să circulăm în decembrie anul acesta.
Secțiunea 5 pe Sibiu – Pitești (30 km), nici vorbă să fie deschis ceva nici măcar parțial, probabil că nici măcar în 2024 nu se va deschide.
Sunt șanse bune să pună oamenii piciorul pe Marte și noi să nu punem volanul între Sibiu și Pitești pe autostradă”, a mai spus expertul în infrastructură.
În ceea ce privește Autostrada Transilvania, aici este posibil ca anul viitor să avem o mare porțiune gata.
”Pe A3, anul viitor avem Nădășelu – Zimbor (30 km), cu mulți de ”dacă”, în decembrie 2023. Dar aici sunt doi mari de ”dacă”.
Dacă CNAIR aprobă la modul ”ieri” cele două soluții tehnice acolo unde sunt alunecări masive de teren. În teren s-a descoperit că soluțiile prevăzute în studiul de fezabilitate pe care s-a ofertat, nu țin. Într-un loc trebuie un tunel cut an cover, la Topa Mică în loc de debleu pentru că vine dealul peste autostradă, iar în alt loc, soluția identificată este schimbarea de traseu. Trebuie să facem un viaduct mai jos față de traseul unde era inițial proiectată . Ducem autostrada printr-un cimitir, la propriu, la Nădășelu.
Evident că înseamnă mai mulți bani. Antreprenorul le poate executa. Dar trebuie decizia Companiei de drumuri iar acest lucru înseamnă act adițional la contract. Se poate dar se amână decizia. Și dacă se tot amână nu va mai fi timp. Dacă nu le aprobă anul acesta, anul viitor nu poate fi gata.
Apoi trebuie ca antreprenorul să-și mențină super mobilizarea. Nu poate să aștepte la nesfârșit doar pentru o prelungire de contract pe acest tronson. Mai are și alte șantiere. Cu fiecare zi ce trece, dacă nu se apropie soluțiile scad șansele să fie deschise. Vorbim de un tunel și un viaduct. Est emultă birocrație. La modul realist vorbind nu va fi gata, având în vederea istoria statului degeaba, dacă vor fi aprobate în primăvara anului viitor, de exemplu.
Anul viitor, în vară, în modul realist-optimist, am putea avea, tot pe A3, lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău ( 13,55 km). E un lot foarte ușor doar că e un ciot, leagă nimic de nimic, dar ajută. Fiecare kilometru ajută. Și aici este un ”dacă”.
Lotul acesta are un nod la Nușfalău, în contract, însă la Suplacu nu are nod. E un muzeu. Există două variante de lucru pentru descărcare, pentru CNAIR, una temporală, alta mai complicată, pentru ca acest lot să nu fie muzeu. Trebuie doar să se decidă, apoi să-i spună și antreprenorului”, a mai spus Ionuț Ciurea.
Am deschis anul acesta 40 km de drum expres. Vorbim despre Tronsonul 2. Ne-au mai rămas trei tronsoane: 1,3 și 4.
”Pe tronsonul 1 ( 17,7 km), între Craiova și Balș, termenul contractual este anul acesta. Constructorul îl va depăși cu brio. Nu mai are niciun fel de șanse să termine în 2022.
Au șanse să termine anul viitor dar dacă nu se mobilizează au șanse să se rezilieze contractul în loc să inaugureze. Antreprenorul ar fi primit un credit de la o bancă prin care să-și finanțeze pe termen scurt lucrările.
De la Slatina, înspre Pitești, pe tronsoanele 3 și 4, se lucrează foarte bine. UMB poate da în circulație tronsonul 3 Slatina – Colonești, anul viitor. Din păcate și aici este o discuție, în sensul că la Colonești nu este nod. Nodul este la Negreni, cam pe la jumătatea lotului, iar atunci va fi gata tot tronsonul dar se va circula până la Negreni (16 km). Acesta este scenariul realist optimist dar perfect fezabil.
Următorul lot de la Colonești la Albota (până în 20 km) ar putea fi gata anul viitor, insă e greu de crezut pentru că sunt probleme birocratice. O să vedem ce se mai poate întâmpla în următoarele luni.
Deci dacă totul ar merge perfect am avea Slatina – Albota 46 km de drum expres anul viitor”, a mai spus Ionuț Ciurea.
Unii spun că ar putea fi și drumul expres Galați – Brăila. ”Dar nu va fi gata pentru că nu au început lucrările la podul peste Siret. Sunt și acolo discuții iar șansele sunt doar teoretice. Sunt multe chestii de făcut. Într-un an și jumătate ar fi gata în cel mai fericit caz”, a mai spus expertul în infrastructură.
Ionuț Ciurea a mai precizat că ”anul viitor ar putea fi record de kilometri inaugurați anul viitor. Peste 120 km de autostradă și drum expres. Dar dacă se mobilizează și constructorii și CNAIR. Altfel vom avea 13 km lotul Nușfalău – Suplacu pe A3 și Negreni – Slatina pe drum expres. Acestea sunt sigure. Dacă nu ne interesează, nu punem presiune pe antreprenor, nu deblocăm, o să fie tot media de inaugurări”.
Anul 2021 a adus în jur de 30 de kilometri reţelei de autostrăzi din România, dar şi câteva inaugurări de centuri ocolitoare care au fost începute cu ceva timp în urmă. 2021 este un an în care s-au inaugurat printre cei mai puţini kilometri de autostradă, în România.
În anul 2022, România va bifa încă 13 kilometri de autostradă, 40 de kilometri de drum expres și un nod rutier important de câțiva kilometri. Par puțini însă avantajul este mare.
Am mai fi putut avea încă 10 kilometri de autostradă, însă autoritățile nu s-au implicat îndeajuns încât să motiveze constructorul în acest sens.