Câţi oameni încap la terapie intensivă în România, în cazul unei calamităţi

România avea mai puţin de 5.000 de paturi în secţiile de terapie intensivă din toată ţara, la sfârşitul anului trecut, dintre care puţin peste 4.600 de paturi doar în spitalele publice, arată o cercetare a Institutului Naţional de Statistică. În cazul unei catastrofe, acesta e numărul maxim de pacienţi pe care sistemul sanitar românesc îi poate interna la ATI.
Iulian Tudor
05 nov. 2015, 10:08
Câţi oameni încap la terapie intensivă în România, în cazul unei calamităţi

Spitalele publice şi private din România aveau în total 4.966 de paturi la secţiile de anestezie şi terapie intensivă (ATI), la sfârşitul anului trecut, arată cercetarea INS asupra întregului sistem sanitar – Activitatea unităţilor sanitare în anul 2014, remisă ECONOMICA.NET.

Secţiile de ATI aveau la sfârşitul anului trecut 3,8% din numărul total de paturi din spitalele din România – publice şi private, arată cercetarea citată.

În 2015 avem 100 de spitale şi institute publice, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii sau a administraţiei locale, care au secţii de ATI pentru adulţi şi copii, stabileşte Ordinul nr. 447 din 2015 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi.

Punctual, secţiile de ATI din spitalele publice au în total 4.611 paturi, adică 3,7% din numărul total de paturi din spitalele publice din toată ţara.

În spitalele private din România existau 355 de paturi în secţiile ATI, la sfârşitul anului trecut, arată cercetarea Activitatea unităţilor sanitare în anul 2014, transmisă de INS publicaţiei noastre.

În total, în România funcţionau 527 spitale la sfârşitul anului 2014, cu 28 mai multe decât în 2013. Dintre acestea, 366 sunt spitale publice şi 161 – spitale private, potrivit cercetării INS.

La 1 ianuarie 2015, România avea 130.963 de paturi în spitalele din ţară, dintre care 124.999 de paturi doar în spitalele publice.

Terapia intensivă cuprinde diagnosticul, prevenirea şi tratamentul pe termen scurt, mediu sau lung al tuturor insuficienţelor acute ale funcţiilor vitale. Măsurile specifice de tratament se adresează pacienţilor cărora le este ameninţată imediat viaţa, dar al căror prognostic este potenţial favorabil. Anestezia şi terapia intensivă (ATI) asigură suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor/leziunilor acute de organ care ameninţă viaţa, şi condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice.

Vă amintim că numărul total de paturi aprobat la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii scade de la an la an, în acord cu angajamentele asumate de România faţă de organismele internaţionale privind reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească în numărul total de servicii acordate în sistemul sanitar, şi, în contrapondere, dezvoltarea segmentelor de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate.

Ministerul Sănătăţii şi-a asumat în planul naţional de paturi pentru perioada 2014 – 2016 o scădere cu câte 1.000 de paturi în 2015, dar şi în 2016, ca să ajungem la un număr total de paturi de 119.950 în 2015, şi la 118.950 de paturi în 2016.

România s-a angajat prin acordurile cu organismele europene şi internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) să revizuiască structura spitalelor şi să continue restructurarea acestora, prin scăderea numărului de pacienţi trataţi în spitalizare continuă, şi creşterea numărului de pacienţi trataţi în ambulatoriul de specialitate şi în internare de zi, cu cheltuieli mai mici din fonduri publice.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că 30-40% dintre cazurile de internare continuă din ultimii ani puteau fi rezolvate la fel de eficient din punct de vedere terapeutic în ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, cu cheltuieli mai mici decât cele suportate de spitale.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București