Potrivit cercetătorilor de la Harvard şi MIT, emisiile în exces pe care compania le-a ascuns vor fi responsabile pentru cel puţin 60 de morţi premature doar în Statele Unite, iar în Europa situaţia ar putea fi mult mai gravă, scrie independent.md.
Experţii vorbesc doar despre primele efecte inevitabile şi atrag atenţia că numărul victimelor potenţiale va fi şi mai mare, dacă nu se iau măsuri urgente.
Studiul Harvard este primul de acest tip şi este menit să estimeze impactul asupra sănătăţii oamenilor al softului modificat de Volkswagen, scrie Bloomberg.
În cadrul studiului a fost calculat excesul de oxid de azot emis de maşinile în cauză şi s-au simulat efectele asupra locuitorilor Statelor Unite folosind date privind densitatea populaţiei, trafic, riscurile de sănătate şi climă.
Va putea Volkswagen să împiedice alte 130 de decese?
Specialiştii avertizează că, dacă nu vor fi rechemate toate maşinile afectate până la sfârşitul anului viitor, bilanţul ar putea creşte cu încă 130 de morţi.
„Nu se ştie exact însă cum vor reuşi mulţi dintre oameni să returneze maşinile”, spune unul dintre autorii studiului. „Asta e adevărata provocare”, completează acesta.
Compania nu are încă o soluţie
Înşelătoria Volkswagen a permis ca 482.000 de maşini diesel să treacă de testele de emisii, chiar dacă poluau chiar şi de 40 de ori peste limita legală admisă.
Reprezentanţii companiei au promis că vor repara situaţia, dar nici ei nu ştiu sigur cum vor face asta.
„Volkswagen încearcă să găsească o soluţie care să satisfacă legiuitorii”, susţine compania prin intermediul purtătorului său de cuvânt.
Citeşte şi Volkswagen anchetează persoanele responsabile pentru scandalul emisiilor
„Nu avem încă informaţii cu privire la momentul în care vor fi rechemate maşinile şi nici cu privire la tipul de remediere aplicat”, a declarat acesta, refuzând să comenteze estimările de decese făcute în acest studiu.
Conform studiului, din cauza celor jumătate de milion de maşini afectate în Statele Unite, cel puţin 60 de oameni vor muri prematur, în medie cu peste 10 ani mai devreme decât în mod normal. Şi ar putea fi doar începutul.
Experţii nu au oferit şi cifre pentru Europa, dar apreciază ca situaţia va fi mult mai gravă pe Bătrânul continent, deoarece americanii abia începeau să cumpere maşini diesel, în vreme ce oraşele europene sunt de zeci de ani sufocate de emisiile motoarelor pe motorină.