Câți pași trebuie să faci zilnic ca să te menții sănătos. În cadrul unui nou studiu realizat recent, în care s-au examinat peste 10.000 de scanări ale creierului, experții de la Universitatea de Medicină Washington au spus că doar 4.000 de pași făcuți zilnic va scapă de demență și Alzheimer.
Cercetătorii din SUA și Canada susțin că exercițiile simple îmbunătățesc regiunile critice ale creierului implicate în memorie și învățare, reducând astfel riscul de demență.
Citește și Ce este dieta cu avocado. Poți da jos 5 kilograme în 2 săptămâni, în cel mai sănătos mod cu putință
Persoanele care merg în mod regulat, care aleargă sau fac sporturi au prezentat un volum crescut al creierului. Descoperirea a fost făcută cu ocazia unei investigații mai ample a Centrului de sănătate a creierului al Institutului de neuroștiință Pacific din Santa Monica, California, Statele Unite. Cei care faceau sport regulat aveau materie cenușie mai pronunțată, care e importantă pentru procesarea informațiilor, au mai spus cercetătorii. Mai mult, hipocampul, o zonă cheie pentru memorie, a fost, de asemenea, mai proeminent la persoanele care au făcut mișcare.
„Am descoperit că chiar și nivelurile moderate de activitate fizică, cum ar fi să faci mai puțin de 4.000 de pași pe zi, pot avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului. Acesta este mult mai puțin decât cei 10.000 de pași adesea sugerați, ceea ce îl face un obiectiv mai realizabil pentru mulți oameni”, a spus David Merrill, MD, coautor al studiului și director al PBHC din Santa Monica.
Citește și Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi
„Cercetarea noastră susține studiile anterioare care arată că a fi activ fizic este bun pentru creier. Exercițiul nu numai că scade riscul de demență, dar ajută și la menținerea dimensiunii creierului, ceea ce este crucial pe măsură ce îmbătrânim”, adaugă Cyrus A. Raji, Universitatea de medicină Washington din St. Louis, cercetătorul principal al studiului.
„Cercetarea noastră leagă activitatea fizică regulată de volume mai mari ale creierului, sugerând beneficii neuroprotectoare. Acest eșantion mare de studiu ne ajută să înțelegem factorii stilului de viață în sănătatea creierului și prevenirea demenței”, notează coautorul studiului Somayeh Meysami, MD, profesor asistent de neuroștiințe la Saint John’s Cancer Institute și Pacific Brain Health Center.