Câţi români au făcut Covid după ce s-au vaccinat. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că peste 3.500 de români care au făcut cel puţin prima doză de vaccin au dezvoltat infecţia. Acesta spune, însă, că numărul de infectaţi este foarte mic raportat la numărul total de vaccinaţi.
„Există circa 3.500-3.600 de persoane care au dezvoltat infecţia cu Sars-Cov-2 după prima doză, este de altfel principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, aşa cum erau programate în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Cât despre numărul celor care au dezvoltat infecţia după rapel, medicul Gheorghiţă a spus doar că este „foarte mic”.
Citeste si Mit spulberat. Valeriu Gheorghiţă susţine că alcoolul nu afectează eficacitatea vaccinului anticovid
Colonelul Valeriu Gheorghiţă a făcut referire, de asemenea, şi la efectele adverse al vaccinurilor anti-COVID. Valeriu Gheorghiță anunţă că vaccinul Pfizer înregistrează cele mai multe reacții adverse. „La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul si 2300: febră, cefalee, stare de obseală.
Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local si 75 de reacții generale.
AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local si trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a spus Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, în privința dozelor, acesta a spus că numărul a ajuns în 16 februarie la peste 1,5 milioane. „Numărul total de doze la 16 februarie este de e de 1.560.590. Stocul existent în această zi este de 262.867 de doze la nivelul centrelor de stocare din țară.
În etapa a doua de vaccinare bilanțul la 15 februarie este de 696.943 de oameni vaccinați, dintre care 242.776 în prima etapă si 453.169 cu a doua doză. În privința oamenilor pe tipuri de vaccinuri: cu BionTech au fost vaccinați 699.215. La Moderna avem 60.916 cu prima doză, de la 4 februarie. Iar cu Oxford 6.012. Sunt date pentru 15 februarie”, a concluzionat acesta.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anunță că VÂRSTA până la care se face imunizarea cu AstraZeneca poate crește
Pragul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca ar putea fi crescut până la 65 de ani sau chiar peste, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.