În anul 2010 numărul persoanelor cărora le-a fost suspendat dreptul la libera circulaţie a fost de 13.804.
„În anul 2011, numărul celor cărora le-a fost suspendată exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate a crescut la 16.614 de cetăţeni români”, a spus pentru RTV.NET, Alexăndreanu Mariana, comisar şef de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Motivele care stau la baza suspendării dreptului la libera circulaţie în afara graniţelor ţării sunt mai multe şi ţin de cele mai multe ori de încălcarea legii.
„Interdicţia se aplică persoanelor învinuite sau inculpate într-o cauză penală şi asupra cărora a fost dispusă instituirea unei măsuri preventive în condiţiile Codului de procedură penală. De asemenea, nu mai au voie să părăsească ţara o perioadă de timp persoanele care au fost condamnate şi urmează săm execute pedepse private de libertate”, a amintit Mariana Alexăndreanu.
În ce condiţii se poate părăsi ţara
Doar instanţa de judecată care a instituit măsura de suspendare a dreptului de circulaţie poate dispune suspendarea temporară a executării acesteia şi înlocuirea acestei măsuri pentru o perioadă limitată de timp. Persoanele care s-au ales cu sancţiunea de a nu părăsi ţara o pot face din motive de sănătate.
„Interdicţia poate fi suspendată temporar în cazul persoanei care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, prezentând documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române”, a precizat Mariana Alexăndreanu.
Plecarea în străinătate pentru cei care au interdicţie de a părăsi ţara mai poate fi făcută în cazul decesului soţului sau soţiei sau a unei rude până la gradul al IV-lea de rudenie inclusiv. Decizia de suspendarea a dreptului la libera circulaţie mai poate fi suspendată temporar în alte situaţii obiective care necesită prezenţa temporară a persoanei pe teritoriul altui stat, fără de care interesele legitime ale acesteia sau ale altui cetăţean ar fi în mod grav afectate”, a mai spus Mariana Alexăndreanu.
Interdicţia luată în străinătate
Cei care au fost sancţionaţi de anumite state mai pot părăsi ţara decât dacă ocolesc ţara respectivă.
„Persoana trebuie să declare în scris, pe proprie răspundere, că nu va călători în statul/statele cu privire la care s-a instituit măsura”, informează politiadefrontiera.ro. De asemenea, potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, „cetăţeanul român împotriva căruia a fost dispusă măsura suspendării dreptului la libera circulaţie i se permite ieşirea din România, dacă prezintă, în original şi fotocopie, hotărârea instanţei de judecată, rămasă definitivăşi irevocabilă, prin care s-a dispus suspendarea temporară a executării măsurii suspendarii dreptului la libera circulaţie şi înlocuirea acestei măsuri, pentru o perioadă limitată de timp, cu măsura restrângerii dreptului la libera circulaţie, pentru o perioadă exactă, precum şi pentru statul/statele în care persoana poate călători”.