„Cei cu domiciliul în străinătate votează pe liste suplimentare la birourile electorale ale secţiilor de votare organizate pentru Diaspora şi care sunt coordonate de Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 23 Diaspora”, a precizat, vineri, Duşa.
El a mai spus că toate datele referitoare la cetăţenii care votează în străinătate au fost trimise către Ministerul Afacerilor Externe şi a subliniat faptul că MAI respectă legea în ceea ce priveşte organizarea alegerilor parlamentare.
„Cei care nu cunosc legea sau care nu vor să o cunoască şi mai ies pe la televizor aşa (…). Mai e un domn pe acolo, purtător de cuvânt de la ARD, care vorbeşte în afara legii complet, legat de listele electorale. Listele electorale au fost întocmite în conformitate cu prevederile Legii 35. (…) A, că legea nu e bună, asta discutăm de mult timp, dar tot dvs. în vară când am vrut să modificăm sistemul electoral aţi contestat legea trecută prin Parlament la Curtea Constituţională. V-a fost frică să veniţi şi să participaţi la alegeri cu eforturile dvs. Eu sunt de acord că această lege nu este perfectă, că legea nu este bună, este proastă, dar nu aţi vrut o lege mai bună aşa că respectăm legea în vigoare şi cei care fac comentarii să le facă după ce citesc legea şi îi indic acelui domn să mai citească o dată articolele 25, 26, 27, 28 din lege”, a completat Mircea Duşa.
Citeşte şi BEC: Numărul total al alegătorilor pentru alegerile de duminică este 18.248.414
Potrivit ministrului, campania s-a desfăşurat în limite normale şi au fost înregistrate mai puţine incidente comparativ cu alegerile locale. Astfel, la nivel naţional, au fost înregistrate 787 incidente comparativ cu 2.380 cât au fost semnalate în vară la alegerile locale.
Duşa a precizat că preşedinţii birourilor electorale judeţene şi primarii trebuie să predea vineri buletinele de vot şi materialele necesare organizării alegerilor către preşedinţii secţiilor de votare, menţionează Agerpres.
De asemenea, ministrul a atras atenţia autorităţilor locale să ia toate măsurile necesare pentru amenajarea secţiilor de votare şi să se asigure că nu vor exista probleme legate de întreruperea curentului electric pe perioada desfăşurării votului.
Totodată, el le-a atras atenţia poliţiştilor şi jandarmilor să fie în continuare prezenţi în stradă pentru a evita diferite incidente care ar putea avea loc pe ultima sută de metri a campaniei electorale.
„Să luaţi măsuri de pază a secţiilor de votare, să nu existe dubii că cineva ar crea anumite premise pentru ca să se creadă că există posibilitatea fraudării alegerilor. S-o fi furat în 2009 în secţiile de votare în Diasporă, dar de această dată am luat toate măsurile ca alegerile să fie organizate corespunzător şi cu respectarea legii.”, a declarat Duşa.
Ministrul le-a solicitat prefecţilor şi subprefecţilor să asigure permanenţa la prefecturi începând cu 8 decembrie până la finalizarea procesului de votare.
Totodată, Duşa le-a transmis preşedinţilor secţiilor de votare să ia toate măsurile necesare pentru secretizarea documentelor, în sensul sigilării acestora în saci, iar poliţiştilor şi jandarmilor le-a cerut să asigure paza necesară la secţiile de votare până când preşedinţii birourilor electorale organizează toate operaţiunile care sunt prevăzute pentru această perioadă inclusiv sigilarea secţiilor de votare după terminarea votului.