Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat câţi români s-au infectat cu COVID după vaccinare. Dintre cei vaccinaţi anti-COVID care s-au îmbolnăvit, 43% erau fie imediat după imunizare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză, arată datele INSP, preluate de Agerpres.
Potrivit INSP, în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, 51,4% dintre cazurile de COVID-19 confirmate s-au înregistrat la persoane nevaccinate. În acelaşi interval, 41,4% dintre cazuri au fost înregistrate în Bucureşti şi judeţele Timiş, Cluj, Constanţa şi Prahova.
Datele INSP mai arată că în aceeaşi perioadă 24,8% din totalul deceselor au fost înregistrate în judeţele Suceava, Constanţa, Bihor, Cluj şi Maramureş.
Mai multe de trei sferturi (78,2%) dintre decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,6% din decese – la bărbaţi. INSP precizează că 93,3% dintre decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
Citeşte şi: Anthony Fauci face anunţul despre sfârșitul tuturor restricţiilor. Statele Unite, pe drumul spre normalitate
Omicron se extinde în România, fiiind dominantă în acest moment pentru că este foarte contagioasă. Chiar dacă s-a spus că este o variantă mai puţin periculoasă decât Delta, numărul celor care ajung la spital după infectare tot creşte. Şi la ATI numărul internărilor este în creştere.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 10 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 26.466 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.
Se adeverește cel mai sumbru scenariu. Omicronul, tulpina care a venit cu simptome ușoare în toată lumea, în România, țară în care mai mult de jumătate din populaţie este nevaccinată, produce sechele mari.
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, a declarat, miercuri, în direct la România TV, că tulpina Omicron este dominantă în acest moment în România pentru că este foarte contagioasă.
„Cu siguranţă că atunci când vorbim despre o tulpină care se transmite rapid trebuie să respectăm acelaşi lucruri şi să ştim că riscul de infectare creşte.
Populaţia la risc, la cazurile pe care le vedem în Institutul „Marius Nasta”, sunt persoanele vârstnice, persoane cu multiple comorbidităţi, o parte vaccinaţi, o parte nevaccinaţi, dar şi cei vaccinaţi cu afecţiuni care duc la o imunosupresie importantă, o imunitate care are de suferit ca urmare a bolilor cronice”, a declarat dr. Beatrice Mahler, la România TV.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 10 februarie. Peste 26.000 de noi infectări. Numărul morţilor COVID se menţine ridicat