CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

Deşi suntem încă în octombrie, vremea este mai degrabă specifică începutului de decembrie. Şoferii ar trebui să ţină cont de asta dacă vor ca anotimpul rece să nu-i ia prin surprindere şi să-şi monteze cauciucurile de iarnă. Mai ales că amenzile pentru circularea pe drumuri de iarnă cu anvelope neadecvate atrage amenzi mari. În funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauciucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei
Iulian Tudor
21 oct. 2016, 05:51
CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

Deşi legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare de 5 ani, montarea anvelopelor de iarnă încă mai naşte discuţii contradictorii între şoferi. Unii susţin că există o dată anume de la care acestea trebuiesc montate pe maşină. Total neadevărat. Cauciucurile de iarnă sunt necesare, potrivit legii, doar atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, indiferent de data calendaristică.

Citeşte şi Recomandările poliţiei pentru şoferi în această perioadă: Folosiţi anvelopele de iarnă! Ce rişti dacă esti depistat fără ele

Pentru că vremea se anunţă a fi capricioasă în următoarele săptămâni, şoferii ar trebui să şină cont de sfturile date de profesioniştii în domeniul auto, care spun că deşi în timpul zilei temperatura aerului poate urca la peste 10 grade Celsius, maşina este folosită în special dimineaţa şi seara, când deja e suficient de frig pentru ca o anvelopă de iarnă să facă diferenţa.

Oricum, temperaturile de peste 15 grade Celsius nu vor mai reveni în mare parte din ţară, deci nu amânaţi montarea anvelopelor de iarnă.

Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Distanţa de frânare este mai mică pe un drum de iarnă dacă autoturismul este dotat cu cauciucuri de iarnă şi nu cu cele de vară. 

La o temperatura de sub 7 grade Celsius daca va deplasati cu 80 km/ora pe carosabilul ud si sunteti nevoi sa franati pentru a va opri, cu anvelope de iarna va este necesara o distanta de 34 de metri, in timp ce cu anvelope de vara distanta de franare este de 40 de metri. O diferenţă foarte, foarte mare dacă este vorba de a evita un obstacol. 

La temperaturi scazute amestecul de cauciuc special al unor anvelope de iarna nu se va intari, ci ramane moale si suplu. Numarul mare de lamele ce se regasesc pe profilul unui anvelope de iarna, precum si modul in care sunt pozitionate pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe o suprafata alunecoasa, implicit o eficienta ridicata. In plus, anvelope de iarna nu se uzeaza mai repede decat cauciucurile de vara, pentru ca profilul canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare este mult mai adanc.

Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNĂ: Când trebuie să schimbi anvelopele ca să nu iei amendă, conform COD RUTIER 2016

In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.

Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Preţuri la anvelope de iarnă

O simplă vizită la un magazin de anvelope demonstrează că, în funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauziucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei, scrie capital.ro. Luând în calcul una dintre cele mai utilizate tipuri de anvelope pentru autoturismele compacte, 205/55 R16, am aflat astfel că unul dintre cele mai ieftine cauciucuri, Riken, costă 187 de lei, în timp ce unul „mediu”, Firestone Winterhawk 3, circa 350 de lei. Desigur, există şi anvelope mult mai scumpe precum Michelin Agilis Alpin care are un preţ de 590 lei bucata. La aceste sume trebuie să mai adăugaţi costurile de montare pe maşină care pot ajunge la două-trei sute de lei dacă e nevoie de echilibrare şi aveţi aceleaşi jante atât pentru vară cât şi pentru iarnă.

Cauciucuri de iarnă reşapate

Un site care comercializează cauciucuri are la dispoziţie o ofertă atractivă. 75 de lei bucata de anvelopă cu dimensiunile 185/60/14. Cauciucurile sunt reşapate, adică reconstruite. 

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Intră banii direct în conturile românilor. Se plătesc 880 lei de la stat în fiecare lună
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Capcanele riovinietei. Informațiile pe care trebuie să le știți
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!