Cauciucuri de iarnă 2024. Au început ninsorile, Poliţia Rutieră anunţă că începe să taie amenzi

Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă
Filip Stan
10 nov. 2024, 16:45
Cauciucuri de iarnă 2024. Au început ninsorile, Poliţia Rutieră anunţă că începe să taie amenzi

Cauciucuri de iarnă 2024. La munte, e Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscolite, iar Poliţia Română transmis o serie de recomandări pentru circulaţia autovehiculelor în condiţii de ninsori şi polei şi reaminteşte obligativitatea dotării cu anvelope speciale pentru sezonul rece.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.

 

”ATENŢIE! Pentru deplasarea pe suprafeţe carosabile acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă, legislaţia rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă! Este important să respectăm această regulă pentru siguranţa noastră şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a transmis, duminică, Poliţia Română, pe pagina de Facebook.

De asemenea, poliţiştii rutieri din mai multe judeţe ale ţării au făcut recomandări pentru această perioadă, în condiţiile în care meteorologii anunţă răcirea accentuată a vremii, precipitaţii în mai multe zone ale ţării şi ninsori în zonele montane.

Când trebuie să pui CAUCIUCURI DE IARNĂ. Mituri false despre anvelopele de iarnă

Pentru a preveni producerea accidentelor rutiere, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă sporită la volan, să marească distanţa în mers şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

”În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca, pe timp de ploaie, luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic, indiferent de sectorul de drum pe care vă deplasaţi. De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare”, au transmis, de exemplu, poliţiştii din Suceava.

Regula pe care trebuie să o respecte toți șoferii atunci când montează cauciucurile de iarnă

Potrivit acestora, înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă oferă o vizibilitate foarte bună.

Alte recomandări:

  • Este necesar ca ştergătoarele şi instalaţia de climatizare să funcţioneze perfect.
    Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit.
    Nu frânaţi brusc!
    În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
  • Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
    Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule!
    Nu îngreunaţi traficul şi nu obstrucţionaţi vizibilitatea prin opriri sau staţionări în locuri nepermise.
    În cazul rămânerii în pană, pe timp de ploaie sau ceaţă, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul.
    Respectaţi-vă partenerii din trafic! Mare atenţie la pietoni şi biciclişti.

”Având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia şi temperaturile reduse, în special seara şi în zonele montane ale judeţului. Mai trebuie precizat că vremea ploioasă şi rece impune o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor… Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic”, a mai transmis IPJ Suceava.

Cinci persoane au murit, sâmbătă, într-un accident rutier produs în judeţul Suceava, după ce două maşini s-au ciocnit.

Meteorologii anunţă că, până marţi dimineaţă, în sudul, sud-estul şi local în centrul ţării se vor semnala ploi şi intensificări ale vântului. Totodată, ei au emis Cod galben de vânt puternic pentru Dobrogra, sudul Moldovei şi cea mai mare parte a Munteniei, în timp ce un alt Cod galben, de ploi însemnate cantitativ, vizează judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, municipiul Bucureşti şi zona joasă a judeţelor Dâmboviţa şi Prahova.

La munte, e Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscolite.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu în lumea artistică din România. Un cântăreț a murit într-un accident rutier în Marea Britanie
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Ce să presari peste cartofi în aprilie pentru a dubla recolta. Scoţi 3 kilograme dintr-un singur cuib
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scandal uriaș între România și Rusia. Decizie dură de la Moscova
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
UE îi declară război lui Trump! A fost făcut anunțul de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu