CODUL RUTIER arată clar că, în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă. Ordonanța de Guvern prevede căpurtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.
Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.
Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.
In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.
Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.
Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.
Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.