CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

Iarna începe să se instaleze uşor-uşor în România, iar meteorologii au anunţat ninsori în toată ţara pentru următoarele zile. Chiar dacă nu sunt premise pentru un strat gros de zăpadă, din informaţiile existente până acum, şoferii ar trebui să aibă grijă să-şi monteze cauciucurile de iarnă. Mai ales că amenzile pentru circularea pe drumuri de iarnă cu anvelope neadecvate atrage amenzi mari. În funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauciucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei
Romania TV
27 nov. 2016, 05:59
CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

Deşi legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare de 5 ani, montarea anvelopelor de iarnă încă mai naşte discuţii contradictorii între şoferi. Unii susţin că există o dată anume de la care acestea trebuiesc montate pe maşină. Total neadevărat. Cauciucurile de iarnă sunt necesare, potrivit legii, doar atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, indiferent de data calendaristică.

Citeşte şi Recomandările poliţiei pentru şoferi în această perioadă: Folosiţi anvelopele de iarnă! Ce rişti dacă esti depistat fără ele

Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Distanţa de frânare este mai mică pe un drum de iarnă dacă autoturismul este dotat cu cauciucuri de iarnă şi nu cu cele de vară. 

La o temperatura de sub 7 grade Celsius daca va deplasati cu 80 km/ora pe carosabilul ud si sunteti nevoi sa franati pentru a va opri, cu anvelope de iarna va este necesara o distanta de 34 de metri, in timp ce cu anvelope de vara distanta de franare este de 40 de metri. O diferenţă foarte, foarte mare dacă este vorba de a evita un obstacol. 

La temperaturi scazute amestecul de cauciuc special al unor anvelope de iarna nu se va intari, ci ramane moale si suplu. Numarul mare de lamele ce se regasesc pe profilul unui anvelope de iarna, precum si modul in care sunt pozitionate pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe o suprafata alunecoasa, implicit o eficienta ridicata. In plus, anvelope de iarna nu se uzeaza mai repede decat cauciucurile de vara, pentru ca profilul canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare este mult mai adanc.

Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5/2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Citeşte şi CAUCIUCURI DE IARNĂ: Când trebuie să schimbi anvelopele ca să nu iei amendă, conform COD RUTIER 2016

In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.

Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Preţuri la anvelope de iarnă

O simplă vizită la un magazin de anvelope demonstrează că, în funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauziucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei, scrie capital.ro. Luând în calcul una dintre cele mai utilizate tipuri de anvelope pentru autoturismele compacte, 205/55 R16, am aflat astfel că unul dintre cele mai ieftine cauciucuri, Riken, costă 187 de lei, în timp ce unul „mediu”, Firestone Winterhawk 3, circa 350 de lei. Desigur, există şi anvelope mult mai scumpe precum Michelin Agilis Alpin care are un preţ de 590 lei bucata. La aceste sume trebuie să mai adăugaţi costurile de montare pe maşină care pot ajunge la două-trei sute de lei dacă e nevoie de echilibrare şi aveţi aceleaşi jante atât pentru vară cât şi pentru iarnă.

Cauciucuri de iarnă reşapate

Un site care comercializează cauciucuri are la dispoziţie o ofertă atractivă. 75 de lei bucata de anvelopă cu dimensiunile 185/60/14. Cauciucurile sunt reşapate, adică reconstruite.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți