CAUCIUCURI DE IARNĂ, ANVELOPE DE IARNĂ. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie dacă circuli pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață ori polei, atrag atenția polițiștii de la Rutieră.
De asemenea, conform acestora, autovehiculele care au greutate de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
Aşadar, echipaţi-vă maşina corespunzător şi nu veţi fi sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea acestei prevederi legale. De asemenea, pentru deplasări în siguranţă le recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile agenţilor de poliţie din teren. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.
De asemenea, aceștia atrag atenția șoferilor că trebuie să-și adapteze permanent viteza la condițiile de drum.
”Manifestaţi atenţie sporită în zona trecerilor pentru pietoni, reduceţi viteza şi acordaţi prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea părţii carosabile. Folosiţi corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi pentru climatizare. În mers, păstraţi o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile”, mai spun poliţiştii.
OG 5 2011 sau „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, spune că șoferii trebuie să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă.
Mențiunea, în ce privește legea caucicurilor de iarnă, este că șoferii nu sunt neapărat obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, ci doar dacă aleg să conducă pe drumurile publice „cu probleme”.
În plus, Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier consideră contravenție ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi, în cazul neechipării mașinilor cu anvelope de iarnă, pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 1305 și 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2018).
Anvelope de iarna 2018: Zăpada bate deja la ușă, așa că se apropie momentul în care toată lumea caută cauciucuri de iarnă. Autobild a testat pe cele mai populare 50 de modele de pe piață și vă prezentăm în continuare concluziile.
Dacă e să ne bazăm pe învățăturile transmise din bătrâni, după o vară fierbinte urmează o iarnă severă și cu multă zăpadă. Ca să nu fim prinși nepregătiți, a sosit momentul să verificăm de pe acum anvelopele de iarnă pe care le-am avut depozitate pe perioada verii. Profilele tocite sub 4 mm și cauciucul îmbătrânit, care are o vârstă mai mare de 6 ani, înrăutățesc considerabil aderența în caz de intemperii hibernale.
În schimb, pneurile noi din producția recentă conving de cele mai multe ori prin distanțe de frânare mai mici și rezerve maxime de siguranță. Recomandarea noastră pentru toți cei care doresc să profite de avantaje: achiziționați înainte de începutul sezonului și al haosului provocat de prima ninsoare. Oferta de pneuri de iarnă este deja bogată, iar nivelul prețurilor este încă acceptabil.
Dar ce anvelopă să cumperi? Doar la dimensiunea 195/65 R15, testată de noi, stau la alegere peste 50 de mărci. Auto Bild le-a cumpărat și apoi le-a testat pe zăpadă, ploaie și pe pistă uscată. Desigur, am verificat și rentabilitatea și am făcut un test de uzură.
La final, recomandăm patru talente echilibrate pentru iarnă. Toate rezultatele detaliate le găsiți în paginile următoare. Astfel, puteți să alegeți favoritul dumneavoastră personal, care să corespundă unor cerințe specifice (să fie foarte bune doar pe zăpadă, spre exemplu).
Tracțiune
Pneurile specializate de iarnă de la Nokian și Goodyear înfig pur și simplu ghearele în zăpadă. Dar nici candidatele din partea de jos a tabelului nu dezamăgesc pe cineva la plecarea de pe loc.
Frânare
În caz de urgență, primele se opresc superaderentele de la Goodyear și Kleber. În schimb, candidatele de la Yokohama și Bridgestone frânează la nivelul anvelopelor allseason.
Manevrabilitate/Slalom
Forțele de ghidare laterală sunt determinate exact la așa-numitul test de slalom. O aderență bună în viraje asigură un comportament previzibil la schimbarea direcției și o senzație de siguranță la rulare.
Manevrabilitate/Pistă circulară
Specialiștii de iarnă de la Continental și Pirelli conving printr-o bună ghidare laterală și comportament de direcționare precis. În schimb, Firestone Winterhawk 3 oferă puțină siguranță.
Acvaplanare
La multă apă pe carosabil (aici, 9 mm), pneul pierde contactul cu asfaltul începând de la viteza indicată. Cele mai bune rezerve la acvaplanare le oferă pneurile de la Falken.
Acvaplanare În curbă
La niveluri mari de apă (în cazul de față, 5 mm) apare pericolul de acvaplanare și în viraje. Anvelopele Euro Frost 6 de la Gislaved nu sunt bine pregătite pentru acest scenariu.
Frânare
Pe suprafețe alunecoase, multe anvelope de iarnă sunt superioare la frânare pneurilor de vară. Cele mai bune din acest punct de vedere vin de la Bridgestone și Continental.
Manevrabilitate
Subvirare puternică și o direcție spongioasă – anvelopele de iarnă de top au probleme pe o suprafață uscată din cauza mixturilor moi de cauciuc și a structurii soft a profilelor. În schimb, semnificativ mai precis schimbă direcția Hankook Winter i’cept RS2, care asigură un comportament sigur în viraje chiar și pe timp de iarnă.
Zgomot la rulare
În ultima vreme, majoritatea anvelopelor de iarnă rulează mai silențios pe străzile noastre decât pneurile de vară. Cele mai silențioase sunt cele oferite de Bridgestone și Kleber.
Frânare
Distanțe scurte de frânare pe pista uscată sunt greu de realizat cu profilele ajustate pentru zăpadă.
Durabilitate
Incontestabil, Michelin se află în fruntea testului de uzură. Cinturato Winter de la Pirelli nu reușește să realizeze nici măcar jumătate din kilometrajul acestora.
Preț/Durabilitate
Relativ scumpul Michelin se află în frunte la rentabilitate datorită durabilității superioare. De asemenea, și Hankook convinge la testul preț/durabilitate.
Rezistență la rulare
Cea mai bună anvelopă la economisirea combustibilului se numește Nokian WR D4. Michelin se poziționează la polul opus, prin valori neașteptat de mari.