În Bucureşti, cauciucuri de iarnă se găsesc mai uşor doar pentru maşinile mari, de teren. În ţară situaţia este un pic mai bună, probleme întâmpină doar şoferii care au maşini cu cauciucuri cu dimensiuni mai mici. „Stocul de cauciucuri pentru maşini cum ar fi Dacia, Tico, Matiz, Logan este zero. Cauciucurile pe 12, 13, 14, 15 s-au epuizat. Nu se mai aduc decât pe comandă şi durează ceva timp”, a declarat pentru RTV.net Sergiu Tudor, managerul unui service auto din Bucureşti.
Şoferii, care avut norocul şi şi-au cumărat din timp cauciucuri de iarnă, sună şi fac programări pentru montarea lor, în timp ce service-urile sunt ocupate de când deschid până trag obloanele.
„Montările se fac de regulă cam la două zile de la data programării. Cei care fac programări în această perioadă sunt cei care au cauciucurile de iarnă de anul trecut”, mai spune Sergiu Tudor. În unele service-uri odată cu cumpărarea cauciucurilor clientul beneficiază de montaj gratuit, în altele nu se mai pune problema de aşa ceva.
Montajul pentru cauciucurile cu dimensiuni de până în 15 costă 96 de lei, iar ce trece peste această dimensiune se taxează cu 104 lei. În aceşti bani intră înlocuire anvelopelor, geometrie şi echilibrare roţi.
În ţară nu par să întâmpine probleme cu găsirea cauciucurilor decât proprietarii de maşini cu cauciucuri mai mici, cum sunt cele pentru Tico, Matiz şi Dacia. În rest situaţia este asemănătoare cu cea din Capitală.
Service-urile sunt atât de aglomerate încât administratorii simt nevoia să transmită şoferilor că „amenzile nu se dau decât pe drumuri cu zăpadă, cea ce nu este cazul în momentul de faţă”.
Au prosperat în această perioadă cei care au adus cauciucuri second hand din Germania. „Pentru cauciucuri de iarnă încercaţi săptămâna viitoare, atunci ar trebui să sosească tirul din Germania. Preţul o să fie mai mare, pentru că s-au scumpit, nu se mai găsesc nici acolo”, ne-a spus un întreprinzător.
De la 1 noiembrie 2011 a intrat în vigoare ordonanţa care prevede obligativitatea cauciucurilor de iarnă. Practic, însă, şoferii sunt obligaţi să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă doar pe drumuri acoperite de gheaţă, polei sau zăpadă.
Potrivit Ministerului Transporturilor, dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, și anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
În cazul autovehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, valoarea amenzii va fi de 600-1400 lei.
Autovehicule de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, sancţiunea pentru nerespectarea prevederilor legale se aplică după caz operatorilor de transport/întreprinderilor sau conducătorilor auto de către inspectorii de trafic ai ARR sau reprezentanţii Poliţiei Rutiere, valoarea amenzilor fiind de 2500–4000 lei.
Dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională este de 5000-8000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.