Fizicienii care lucrează la acest proiect refuză însă să se dea bătuţi. Ei au precizat că au dezvoltat o nouă metodă, mai sensibilă, pentru identificarea misterioasei materii întunecate care are masă dar nu poate fi văzută, scrie Agerpres.
„De abia am tras prima salvă de tun în această bătălie”, a declarat Richard Gaitskell de la Brown University, unul dintre cercetătorii care lucrează în cadrul experimentului Large Underground Xenon, pe scurt LUX, cel mai avansat tehnologic experiment terestru pentru identificarea particulelor de materie întunecată. În cadrul unui alt experiment desfăşurat în spaţiu, un detector, amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională, nu a reuşit, de asemenea, să identifice misterioasa formă de materie.
Cercetătorii au dat publicităţii miercuri rezultatele de după primele luni de căutare la Sanford Underground Research Facility, facilitate de studiu construită în fosta mină de aur Homestake din Black Hills, South Dakota.
Sub aproximativ 1,5 kilometri de pământ care contribuie la ecranarea radiaţiei de fond, oamenii de ştiinţă au sperat că vor putea identifica primele particule de materie întunecată – sub forma particulelor masive care interacţionează slab – WIMP (Weakly Interacting Massive Particles). Căutarea acestor particule cu ajutorul celor mai sensibile echipamente din lume este deocamdată un eşec. Fizicienii încearcă să identifice amprenta luminoasă lăsată de o particulă WIMP care ricoşează după impactul cu un nucleu atomic de xenon răcit la – 150 de grade Celsius.
Echipa va continua căutările după această metodă timp de un an şi pregăteşte la faţa locului un experiment şi mai sensibil, folosind un rezervor mai mare de xenon.
„Pe scurt, nu am observat interacţiunea materiei întunecate, dar dispunem de cele mai sensibile echipamente de căutare din lume”, susţine Daniel McKinsey, fizician la Universitatea Yale.
Experimentul LUX a fost de 20 de ori mai sensibil decât celelalte experimente realizate în căutarea materiei întunecate. Noul experiment va fi însă de 1.000 de ori mai sensibil.
Oamenii de ştiinţă caută ceva despre care sunt aproape siguri că există şi că joacă un rol crucial în evoluţia Universului. Ei nu ştiu însă cum ar trebui să arate materia întunecată şi nici unde să o caute. ‘Este o materie cu totul fantomatică’, a comentat McKinsey.
Chiar mai mult decât recent descoperitul boson al lui Higgs, materia întunecată este de o importanţă centrală pentru existenţa şi evoluţia Universului, devenind astfel noul Graal al fizicii experimentale moderne.
Conform modelelor teoretice, aproximativ un sfert din Univers este compus din materie întunecată – aceasta fiind de 5 ori mai răspândită decât materia ordinară care formează realitatea vizibilă. Materia întunecată poate fi mai uşor definită prin ceea ce nu este: ea nu poate fi văzută şi nu este o energie.
Oamenii de ştiinţă sunt aproape siguri că materia întunecată există dar nu ştiu din ce este compusă şi nici cum ar trebui să interacţioneze cu materia ordinară (dacă o face). Descoperirea experimentală a materiei întunecate este de importanţă vitală pentru confirmarea sau infirmarea diferitelor teorii care încearcă să explice expansiunea Universului şi felul în care galaxiile se deplasează prin spaţiu şi timp şi cum interacţionează între ele.