Australia conduce operaţiunile de căutare în apele agitate din sudul Oceanului Indian, la sute de kilometri de coasta sa de vest, cu ajutorul unui robot submarin american, Bluefin-21, în aşteptarea unor echipamente suplimentare.
„Vehiculul subacvatic autonom Bluefin-21 a fost trimis în jurul orei 02:00 dimineaţă (joi)”, a indicat Centrul de coordonare (JACC) a căutărilor MH370 la Perth.
IPOTEZĂ ŞOCANTĂ în cazul avionului Malaysia Airlines dispărut cu 239 de persoane la bord
Robotul, capabil să se scufunde până la o adâncime de 4.500 de metri, a trebuit să fie adus la ţărm săptămâna trecută, după ce a avut probleme la sistemul de comunicaţii.
Un senzor şi balize au detectat în ultima luna ultrasunete emise probabil de cutiile negre ale aparatului de zbor. Dar aceste emisii au încetat, probabil din cauza epuizării bateriilor acestor dispozitive şi niciun alt nou element nu a permis precizarea zonei de căutare.
„În decurs de o săptămână, Bluefin-21 va căuta în imediata apropiere a semnalelor acustice, detectate la începutul lunii aprilie de senzor”,a precizat JACC.
Ocean Shield, nava australiană care transportă Bluefin-21, ar trebui să părăsească zona de căutare la 28 mai, cu robotul a cărui misiune se va fi încheiat.
A fost descoperită EPAVA avionului malaezian dispărut? Un arheolog marin pretinde că ŞTIE UNDE ESTE
Zborul MH370, de pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, a dispărut la 8 martie, la puţin timp de la decolare din capitala malaeziană, schimbând cursul în direcţia opusă. Analiza datelor radar şi din satelit situează locul posibilei căderi în sudul Oceanului Indian, la mai mult de o mie de kilometri de coasta de vest a Australiei.
Nava ştiinţifică din China, Zhu Kezhen, a părăsit miercuri portul australian Fremantle pentru a începe cartografierea fundului mării înaintea desfăşurării echipamentelor de cercetare a adâncimii.
În paralel, experţi internaţionali reexaminează datele din satelit şi radare disponibile pentru a preciza, dacă este posibil, traiectoria MH370 şi punctul său de impact în ocean.