Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”

Prefectul de Prahova a răbufnit la adresa Consiliului Județean, după prăbușirea străzii din Slănic. Personaele evacuate nu se pot întoarce în apartamentele lor.
Alina Costache
30 apr. 2024, 23:10
Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”
S-a aflat cauza prăbușirii străzii din Slănic Prahova

Cei 42 de locuitori din orașul Slănic, județul Prahova, care au fost evacuați după ce o porțiune din strada 23 August s-a prăbușit, nu se pot întoarce în apartamentele lor, deoarece blocurile au fost serios afectate. Specialiștii arată că prăbușirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acțiunea omului.

Citește și: Strada surpată din Slănic Prahova s-a tasat în continuare. Gaura s-a mai adâncit cu 20 de centimetri. Reacţia premierului Ciolacu

Emil Drăgănescu, prefectul de Prahova, lansează un atac dur la adresa Consiliului Județean, acuzându-i pe liberalii din cinducere că lispesc de la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu au trimis pe nimieni la Slănic, unde Consiliul Județean a derulat o amplă lucrare de introducer a rețelei de gaze.

„Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Prefectul a prezentat concluziile specialiștilor care au făcut verificări la Slănic, iar rapoartele arată că aceste fenomene „nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

„Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Potrivit expertizei, strada s-a prăbușit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse: apa de pe versanți, avarierea conductelor.

CJSU Prahova a decis, în ședința de mați, ca deținătorii rețelelor de la Slănic-Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private vor trebui să devieze traseele utilităților. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

„Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (…)

Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul.

Citește și: Crater ca după cutremur în Prahova, populaţia a fost evacuată din zonă

În ceea ce privește fondurile pentru relocarea persoanelor evacuate, prefectul critică Consiliul Județean pe motiv că a alocat pe criterii politica, marți, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită din partea orașului Slănic, condus de un primar PSD. Prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autoritățile din Slănic.

„Era prioritar ca această şedinţă să se desfăşoare aici (la sediul Prefecturii Prahova şi al Consiliului Judeţean Prahova – n.r.) din simplul motiv că, pentru a nu tiu câta oară, atunci când este vorba de o decizie crucială pentru judeţul Prahova, o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedintele acestui comitet lipseşte.

Dacă până acum domnul Iulian Dumitrescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, a ales să nu vină la nenumăratele şedinţe ale Comitetului Judeţean, văd că şi înlocuitorii dumnealui aleg să nu vină. Prin urmare, preşedintele Comitetului, prefectul şi cu ceilalţi membri sunt lăsaţi din nou singuri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populaţie.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a atacat astăzi prefectul judeţului, acuzându-l că politizează această situaţie dramatică şi că acolo nu avem de-a face c cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât cu o alunecate de teren aşa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Judeţean Prahova nu a venit la Slănic s vadă ce se întâmplă. Preşedintele cercetat penal al Consiliului Judeţean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Judeţean să vadă ce se întâmplă cu acei oameni”, a mai afirmat Emil Drăgănescu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!