Cauza principală pentru care ai dureri de spate și cum poți scăpa de ele fără medic. Mulți români nu știu asta

Cu siguranță ai auzit cel puțin odată pe cineva că se confruntă cu dureri de spate, ori, posibil să fii printre nefericiții care se află în această situație. Dacă nu știi care ar putea fi cauza, rămâi aici și află!
Filip Stan
06 mart. 2024, 15:30
Cauza principală pentru care ai dureri de spate și cum poți scăpa de ele fără medic. Mulți români nu știu asta

Durerile de spate afectează milioane de oameni din întreaga lume și au diverse cauze și manifestări. De la stilul de viață sedentar la leziuni sau condiții medicale, acestea pot influența calitatea vieții și pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă.

Citește și Alina Pușcaș, prezentatoarea „Te cunosc de undeva” pusă la pat de o problemă de sănătate. Iată despre ce e vorba

Durerea lombară este al doilea cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se prezintă la medic, a cincea cauză de spitalizare și al treilea cel mai frecvent motiv pentru o intervenție chirurgicală, impactul socio-economic fiind unul major.

Lombalgia reprezintă un simptom, având cauze complexe, implicând afectarea musculară, articulară, vertebrală și/sau a structurilor spinale și nervilor periferici.

Astfel, odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea persoanelor sunt expuse riscului de a se confrunta cu dureri de spate.

Persoanele care sunt expuse unui risc mai mare sunt persoanele care nu fac exerciții fizice, cele care au artrită, sunt supraponderale, suferă de anxietate sau chiar și fumătorii.

În funcție de afecțiune, durerea resimțită poate fi constantă, surdă, bruscă, ascuțită sau arzătoare, iar tratamentul variază în funcție de cauză și severitate.

Afecțiunile asociate cu durerile de spate

Radiculopatia coloanei lombare este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neuromusculare întâlnite și principala cauză de dizabilitate în lumea dezvoltată, cauzând costuri de asistență medicală de miliarde de dolari anual.

Procentul persoanelor care suferă din cauza durerii lombare, precum și costul tratamentului, au suferit o creștere constantă în ultimii 30 de ani.

Radiculopatiile de cauză discală reprezintă 36.7% din totalul afecțiunilor coloanei lombare.

Printre leziunile sistemului nervos periferic, radiculitele lombo-sacrale constituie 70%.

Sindroamele radiculare sunt prezente la 37,4% dintre bolnavii cu modificări degenerative distrofice ale discurilor intervertebrale.

Radiculopatiile discogene produc cel mai înalt procent de invaliditate.

Afectarea persoanelor de vârstă tânără (25 – 45 ani) în maximă activitate fizică și intelectuală confirmă importanța medico-socială a problemei. Pierderea temporară a capacității de muncă este determinată cel mai frecvent de anumite dereglări la nivel lombar, manifestate clinic prin dureri lombare.

Hernia de disc, cea mai întâlnită cauză a durerii lombare

„Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii lombare este hernia de disc, aceasta afectând 1/3 din populația cu vârsta mai mare de 20 de ani, iar în 3% din cazuri este observată și implicarea radiculară.

Hernia de disc lombară reprezintă o patologie foarte complexă, provocând dureri lombare, deficite motorii, precum și probleme sfincteriene. Totodată, aceasta implică și un cost social al tratamentului atât medical, cât și chirurgical destul de ridicat.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hernia de disc lombară reprezintă principala cauză de încetare a activității persoanelor tinere în câmpul muncii, fiind totodată și principala cauză de radiculopatie”, spune Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, asistent universitar la UMF dr. Carol Davila și medic primar medicină fizică recuperare medicală și balneologie.

De asemenea, durerea lombară este un simptom care stă la baza mai multor sindroame în patologia coloanei lombare.

Cele mai multe cazuri au un debut lent ca urmare a unor factori externi, precum domeniul de activitate, cum ar fi munca grea în construcții, transporturi ori alte servicii ce includ căratul greutăților, potrivit Centrokinetic.ro.

Cum poți scăpa de durerile de spate

Iată câteva recomandări pentru ca durerile de spate să se amelioreze.

Înotul

Un sport recomandat persoanelor care au probleme cu afecțiuni ale spatelui, este înotul.

Fie că ne aflăm în sezonul cald, când piscinele sau ștrandurile în aer liber sunt deschise, sau dimpotrivă, avem de-a face cu vremea rece și ploioasă, ne putem bucura de o sesiune de înot, care va revigora întregul organism.

Înotul poate ameliora durerile de spate provocate de hernia de disc, fortifică mușchiul cardiac și tonifiază întreaga musculatură a corpului, înclusiv picioarele și abdomenul.

Pe lângă faptul că arde calorii și poate ajuta la pierderea în greutate, înotul este și o activitate relaxantă pentru psihic și astfel e benefică pentru cei care suferă de stres cronic, anxietate şi depresie.

Medicii recomandă persoanelor care suferă de dureri de spate să practice înotul de două ori pe săptămână, iar rezultatele vor apărea peste aproximativ șase sesiuni de înot.

Mersul pe jos

Mersul pe jos este o activitate simplă, la acre oricine are acces și care poate fi practicată în aer liber, mai ales primăvara și toamna, când vremea este prielnică. Cel mai bine este să mergi câte 60 de minute, de trei ori pe săptămână. Ideal este să ai un ritm dinamic pe care să îl poți menține, în concordanță cu abilitățile fizice. Pentr a avea rezultate cât mai bune, poți merge pe un traseu care include trepte sau care planuri înclinate.

Mersul pe jos este foare benefic pentru genunchi, articulațiile şoldului, dar și pentru musculatura spatelui. Trebuie totuși să fii foarte atent la postură. Mersul pe jos corect se efectuează cu spatele drept și abdomenul contractat.

Pilates și Yoga

Pilates și yoga sunt alte două activități care cuprind exerciții ideale pentru ameliorarea durerii de spate. Este foarte imoprtant ca fiecare mișcare să o practici lent și corect, iar dacă nu ai acces la un instructor, atunci poți căuta clipuri pe internet care să te îndrume.

Pilates este o formă de antrenament care îți lucrează mușchii profunzi, repsonsabili cu menținerea unei posturi corecte. Mușchii profunzi sunt localizați în zona coloanei vertebrale și este vorba mai exact de musculatura abdominală și pelviană.

Citește și 9 remedii naturale pentru dureri de spate

Yoga este o formă de antrenament care contribuie la starea psihică și fizică, iar scopul este echilibrul dintre trup și suflet. Exercițiile yoga practicate cu regularitate sunt benefice pentru vindecarea durerilor de spate. Specialiștii recomandă efectuarea sesiunilor de yoga, de trei ori pe săptămână.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios