Nu toți oamenii sunt la fel de norocoși. În mod natural, unii au o culoare mai gălbuie a dinților. Totuși, în anumite cazuri, dinții galbeni se explică prin anumite probleme de igienă sau obiceiuri alimentare nocive.
Faptul că dinții sunt strălucitori, în mod natural, este un mit. Majoritatea oamenilor au dinți cu nuanțe mai întunecate, în general de gri și galben. Dinții mult prea deschiși la culoare au un aspect nefiresc, lucru ușor de observat chiar la unele vedete TV sau la influenceri din social media.
Totuși, există obiceiuri nocive care pot influența culoarea dinților. Smalțul se îngălbenește în special la fumători. Nicotina și alte substanțe chimice transportate prin fum pătrund în porii din smalț. În plus, fumatul determină apariția de pete galbene și maronii, gingivită și parodontită, respectiv parodontoză, ce conduce la pierderea dinților. Un scenariu cu adevărat sumbru.
Lipsa igienei orale sau o igienă orală precară determină apariția tartrului, de culoare galbenă. Plăcile se formează când bacteriile din alimente și băuturi nu sunt îndepărtate corect prin periaj. Placa se îndepărtează prin detartraj, la medicul stomatolog. Dacă nu se intervine, placa determină îngălbenirea dinților, apariția respirației urât mirositoare și pierderea dinților, în cele din urmă.
Consumul unor anumite alimente poate îngălbenii dinții. Printre aceste alimente se numără: cafeaua, ceaiul, vinul roșu, sosul de roșii, fructele de pădure, sosul de soia, oțetul balsamic, sfecla etc.
În plus, există și alimente, băuturi care nu provoacă pete, dar conțin acizi care afectează smalțul, ce reduc din albul dinților: sucuri de fructe acide, băuturi tari, citrice, produse alimentare bogate în glucoză, îndulcitori artificiali, vin alb etc.
Îmbătrânirea influențează, de asemenea, evoluția dinților. Smalțul devine mai subțire, ce evidențiază mai mult dentina, în mod natural de culoare galbenă. Anumite medicamente, boli, accidente și traumatisme, respectiv excesul de fluor, conduc la îngălbenirea dinților.
Pentru albirea dinților, pe lângă o igienă orală exemplară, se recomandă modificări ale dietei, schimbări de medicație, utilizarea kiturilor de albire la domiciliu, montarea de fațele, albirea profesională – remediile diferă de la caz la caz, la recomandarea specialistului.