Caz de fraudă cu fonduri europene în Harghita, trimis în faţa instanţei

Patru persoane, între care un primar din judeţul Harghita, au fost trimise în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pentru fraudarea bugetului comunităţii europene şi al celui de stat cu aproape 150.000 de euro, în perioada 2008-2012, transmite Mediafax.
Romania TV
05 aug. 2013, 15:14
Caz de fraudă cu fonduri europene în Harghita, trimis în faţa instanţei

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DNA, primarul comunei harghitene Corbu, Nicuşor Drugă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Târgu Mureş sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals intelectual.

Alături de acesta, au mai fost trimişi în judecată Ghiorghe Ţepeluş – viceprimar al comunei Corbu, la data comiterii faptelor, Emil Cozan – preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca şi Silviu Labonţ-Pop – reprezentant legal al asociaţiei.

De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca.

Fostul viceprimar Ghiorghe Ţepeluş este acuzat de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, dar şi de înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi fals intelectual.

Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca şi reprezentanţilor acesteia li se impută folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2008 – 2012, Ghiorghe Ţepeluş, Silviu Labonţ-Pop şi Emil Cozan au depus la APIA – Centrul Judeţean Harghita, în numele asociaţiei, cinci cereri de acordare de plăţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, aferente anilor agricoli respectivi, solicitând aceste sume pe baza unor înscrisuri false şi inexacte (adeverinţe, contracte de arendă) şi declarând că asociaţia are în exploatare suprafeţe de păşune aparţinând Primăriei Corbu mult mai mari decât cele arendate în realitate.

„În susţinerea cererilor, inculpaţii au prezentat mai multe adeverinţe emise de Primăria comunei Corbu, în care angajaţi ai primăriei au consemnat în mod nereal, la cererea inculpatului Ghiorghe Ţepeluş, că asociaţia deţine teren în arendă, deşi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafaţă mai mică decât cea pentru care asociaţia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinţe au fost semnate şi de Nicuşor Drugă, în calitate de primar al comunei Corbu. În plus, Nicuşor Drugă a semnat şi contracte de arendă între asociaţie şi primărie, fără să verifice dacă asociaţia îndeplineşte condiţiile legale pentru a arenda terenurile respective. În acest demers, Ghiorghe Ţepeluş a reprezentat interesele asociaţiei, deşi avea şi calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita”, arată procurorii DNA.

Potrivit acestora, asociaţia a obţinut pe nedrept suma totală de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 de euro), reprezentând fonduri europene şi fonduri de la bugetul de stat, iar APIA – Centrul Judeţean Harghita s-a constituit parte civilă în procesul penal cu această sumă.

„În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Silviu Labonţ-Pop, Ghiorghe Ţepeluş, Emil Cozan, Nicuşor Drugă şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Topliţa”, se precizează în comunicat.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a plătit un român pentru meniul zilei la o autoservire din Eforie Nord: “Unii nu cred nici când au în fața ochilor”
Capital.ro
RAR dă interzis pentru toți șoferii. Duce la pierderea garanției. Consecințele pot fi catastrofale
Playtech.ro
Un arbitru român la TAS aruncă bomba în cazul Sabrinei Voinea. Cel mai sumbru scenariu
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Alex Bodi ar face orice să se împace cu Ema Uta. Își pune cenușă în cap după ce a acuzat-o că se droghează
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensionarii din România primesc o dublă veste bună: Care este motivul pentru care aceștia trebuie să rămână acasă săptămâna viitoare
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE! România e obligată. Măsura se aplică în toate statele membre
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Alexandru Rafila nu își dă demisia în cazul Spitalului Sf. Pantelimon: ‘Este vorba de o infracțiune de omor premeditat’
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!