Un caz grav de braconaj a avut loc într-o pădure din Argeș, unde un urs brun a murit în chinuri din cauză că a fost prins într-o capcană plasată ilegal. Incidentul a avut loc în pădurea aparținând Fondului de Vânătoare Retevoești.
Poliţiştii din Curtea de Argeş au fost sesizaţi joi, 8 iulie, cu privire la faptul că în pădurea aparţinând Fondului de Vânătoare Retevoeşti, a fost găsit un urs, captiv într-un laţ.
„La locul indicat s-au deplasat poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Argeş, împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş şi Direcţiei Sanitar-Veterinare, care au constatat că cele sesizate se confirmă”, precizează IPJ Argeş.
Autoritățile au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj.
„Verificările continuă, sub coordonarea unităţii de Parchet competente, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul şi luarea măsurilor legale care se impun”, mai menționează IPJ Argeş, conform Adevărul.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a publicat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Această lege riscă să fie utilizată ca pretext de către anumite autorități pentru a profita financiar de pe urma împușcării urșilor. Mai exact OUG-ul include și o anexă care prevede că vânătorii vor fi plătiți pentru uciderea urșilor, iar carnea urșilor va fi rămâne la fondul de vânătoare. În mod suprinzător această anexă importantă lipsește cu desăvârșire de pe site-ul Ministerului Mediului, unde este publicat proiectul cu anexele.
Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost efectuată de aceasta din urmă, se mai arată în proiectul de OUG.
După ce ursul este împușcat, blana și craniul exemplarului ucis se predau Gărzilor forestiere, rămân în proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin împușcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.
Într-o țară precum România, unde furtul forestier este la ordinea zilei și de cele mai multe hoții de lemn s-au dovedit a fi mână în mână cu autoritățile, OUG-ul Ministerului Mediului a dat undă verde măcelului la urși. Braconajul urșilor este o practică des întâlnită în România și de multe ori tot autoritățile sunt cele care acoperă aceste fapte, contra unor sume de bani. Datorită OUG-ului promulgat de Ministrul Mediului braconierii vor avea o portiță legală, care le va permite să scape de sancțiuni, ba mai mult va facilita comercializarea cărnii și blănii de urs.