Imaginile dure i-au şocat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Însă nu doar imaginile au fost surprinzătoare, ci şi declaraţiile personalului medical. Angajaţii Secţiei de Pediatrie ai Spitalului din Bacău au spus că eu recurs la această metodă deoarece sunt prea puţini şi nu pot avea grijă de toţi pacienţii.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău fac cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.
Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de „extremă urgenţă”.
„Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie”, a spus directorul medical.
Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.
„În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei”, a declarat Aurelia Ţaga.
Conform acesteia, conducerea spitalului va declanşa o anchetă pentru a vedea pe ce perioadă a fost legat copilul de pat.
„Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului”, a spus Ţaga, adăugând că personalul necesar desfăşurării activităţii în sectorul respectiv este insuficient.
Sorin Bârlădeanu, director în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău, a declarat că băieţelul a fost adus la spital de către mama sa, care nu a putut sta alături de copil întrucât şi ea era bolnavă şi a fost nevoie să fie internată într-o altă secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău.
„Am luat legătura cu directorul medical al spitalului pentru a face o primă evaluare a cazului. Am identificat copilul şi am luat date despre siguranţa acestuia şi am constatat că, atunci când nu putea fi supravegheat şi când persoanele care trebuiau să-l îngrijească aveau alte lucruri de făcut, era legat de pat pe perioade scurte de timp. Mi s-a spus că acest lucru se făcea pentru siguranţa copilului. Când am ajuns noi acolo, copilul nu era legat. Acum o voi vizita pe mama copilului, iar apoi vom face o evaluare socială la domiciliul familiei copilului”, a spus Sorin Bârlădeanu.
Din păcate acest caz nu este singular în România. Anul trecut la Spitalul din Buzău mai mulţi copii au fost găsiţi legaţi de pat în Secţia de Pediatrie. Şi personalul medical de la acest spital a avut aceeaşi scuză: sunt prea puţini angajaţi şi nu pot avea grijă de toţi pacienţii.
Citeşte şi Caz revoltător în Maramureş: COPIL LEGAT de scaun, într-un centru social