Cazacu a declarat, miercuri, că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a transmis, la cererea apărării fostului premier, o adresă prin care indică un număr de cont în care Năstase să depună aproximativ 3,3 milioane de lei.
Întrebat la ce unitate bancară este deschis contul, apărătorul fostului premier a arătat că nu poate oferi astfel de informaţii, precizând însă că Adrian Năstase va depune banii în „următoarele zile”.
Avocatul a mai spus că suma este una „importantă”, acesta fiind şi motivul pentru care ea nu poate fi depusă într-o singură tranşă.
Pe de altă parte, ISC a anunţat, miercuri, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că a transmis datele de identificare ale ISC direct către împuterniciţii lui Adrian Năstase.
”Intentia domnului Adrian Nastase de a achita suma de 3.337.452,53 RON nu poate fi asimilata cu refuzul ISC de a primi banii, in conditiile in care, pe de o parte, potrivit art. 2 din O.U.G. nr. 146/2002, operatiunile de incasari privind fondurile publice se deruleaza prin trezoreria statului, iar pe de alta parte executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu”, se arata în comunicatul citat.
De asemenea ISC precizeaza ca datele de identificare ale institutiei au fost transmise ”direct catre imputernicitii debitorului, atat printr-o firma de curierat rapid, cat si prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, in data de 13.02.2013”. ”Pana la data de 13.02.2013, ora 17:45, imputernicitii domnului Adrian Nastase nu au comunicat ISC dovada consemnarii sumei de bani precizata in notificare, asa cum sustin in presa’‘, mai arata Inspectoratul de Stat in Constructii.
ISC mentioneaza ca a luat act de ”notificarea debitorului Adrian Nastase” la data de 7 februarie 2013 prin care acesta a comunicat intentia de a executa, de indata, obligatia civila stabilita, in sarcina sa, in solidar cu ceilalti codebitori, in sensul de a plati suma de 3.337.452,53 lei, stabilind ca pana la data de 11 februarie sa-i fie comunicate datele de identificare ale institutiei.
”Institutia noastra a inaintat notificarea […] catre executorul judecatoresc, solicitand intreprinderea masurilor procedurale ce se impun, in numele si pe seama Inspectoratului de Stat in Constructii. Executorul judecatoresc a solicitat imputernicitilor debitorului o intrevedere pentru data de 11.02.2013, in vederea comunicarii datelor de identificare ale Inspectoratului de Stat in Constructii si a stabilirii conditiilor de efectuare a platii, cu respectarea prevederilor legale in materie in vigoare, insa acestia au refuzat orice colaborare”, afirma ISC.
Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat luni că fostul premier vrea să dea aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, în cadrul executării silite, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani.
Cazacu a spus că Năstase este pregătit în orice moment să achite aproximativ 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, după ce instituţia a obţinut în instanţă încuviinţarea începerii procedurii de executare silită pentru această sumă.
Avocatul a mai precizat atunci că, în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc are posibilitatea, dar şi obligaţia, să solicite mai întâi executarea voluntară. Cazacu a precizat că, până la acel moment, Adrian Năstase a transmis o adresă ISC prin care a arătat instituţiei că vrea să plătească integral suma de aproximativ 3,3 milioane de lei şi a cerut furnizarea unui număr de cont unde să poată fi viraţi banii.
Marţi, la judecarea cererii lui Năstase de eliberare înainte de termen, apărarea lui Năstase a arătat că răspunsul ISC la notificarea acestuia privind plata celor aproximativ 3,3 milioane de lei a fost că instituţia nu ar fi interesată de procedura executării voluntare, optând în continuare pentru executarea silită.
Avocaţii au depus judecătorului, pe loc, răspunsul ISC şi au precizat că Năstase face tot posibilul pentru executarea în deplinătate a deciziei definitive din dosarul „Trofeul Calităţii”.
Tot marţi, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, în cazul lui Adrian Năstase, ISC trebuie să aplice legea cu rigurozitate, precizând că atenţionează conducerea instituţiei „să înceteze cu bâlbâielile” şi să aplice decizia instanţei.
Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii, decizia neputând fi contestată.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii este de aproximativ 6,4 milioane lei (peste 1,4 milioane de euro).
Din această sumă, Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici, Cristian Mihail Vasile şi societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a fost obligat de către instanţa supremă la plata a peste 3,3 milioane de lei despăgubiri către ISC. Restul sumei calculate drept prejudiciu este în sarcina inculpaţilor Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile.