Cazanciuc către procurorii DNA: Continuaţi investigarea cu imparţialitate a cauzelor de mare corupţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a spus joi procurorilor DNA să continue investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie şi că ministerul va sprijini Direcţia Naţională Anticorupţie pentru consolidarea capacităţii instituţiei.
Filip Stan
27 feb. 2014, 13:16
Cazanciuc către procurorii DNA: Continuaţi investigarea cu imparţialitate a cauzelor de mare corupţie

Aşa cum se menţionează şi în rapoartele MCV, vă doresc să continuaţi investigarea cu imparţialitate şi obiectivitate a cauzelor de mare corupţie„, a afirmat ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2013.

El a spus că datele arată mod clar complexitatea şi diversitatea dosarelor instrumentate de DNA şi că a existat o creştere constantă a numărului cauzelor finalizate prin trimitere în judecata, fiind înregistrat un trend ascendent în ce priveşte finalitatea judiciară.

Aş remarca preocuparea constantă pentru îmbunătăţirea gradului de recuperare a prejudiciului cauzat prin infracţiuni, optimizarea activităţii prin prioritizarea acestei componente reprezentând un obiectiv important al conducerii DNA. (…) Raporturile dintre MJ şi DNA au stat în 2013 sub semnul dialogului constructiv şi al cooperării dintre instituţii. Cooperarea strânsă dintre MJ şi DNA a avut un rol important în avansarea procesului de reformă, aceasta resimţindu-se pe toate palierele, atât managerial, cât şi tehnic„, a spus ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

El a precizat că această conlucrare a vizat mai multe aspecte, printre care şi pregătirea contribuţiilor pe care România le-a transmis CE în contextul MCV.

Citeşte şi Robert Cazanciuc: Viaţa ne va arăta dacă noul Cod Penal va avea nevoie de modificări

Contribuţia DNA în cadrul misiunilor de evaluare şi a documentelor transmise de România au avut, cu siguranţă, o importanţă deosebită în evaluarea pozitivă realizată în ultimul raport MCV, atât cu privire la activitatea DNA, cât şi cu privire la progresele înregistrate de România„, a susţinut Cazanciuc.

El a mai arătat că perfecţionarea cadrului normativ cu relevanţă directă pentru activitatea DNA, prin identificarea impedimentelor de natură legislativă şi formularea de propuneri în vederea înlăturării acestora au fost preocupări constante.

Pe aceeaşi linie a cooperării între MJ şi organele judiciare în vederea eficientizării activităţilor investigative se înscrie şi preluarea observaţiilor formulate de DNA, în noiembrie 2013, în proiectul de lege iniţiat pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, aflat în procedură parlamentară„, a subliniat ministrul.

Cazanciuc a spus că la MJ se mai află un proiect de lege în care se prevede atât transpunerea unor directive europene în materie penală, cât şi îmbunătăţirea unor alte reglementări în materie de procedură penală, urmare a semnalărilor ulterioare primite din interiorul sistemului judiciar.

Un alt aspect important al cooperării dintre MJ şi DNA este Strategia Naţională Anticorupţie, a menţionat el.

Descoperirea şi indisponibilizarea produselor obţinute din comiterea infracţiunilor trebuie să rămână şi pe viitor o preocupare importantă a DNA. MJ va sprijini demersurile DNA pentru a accesa orice forme de asistenţă bilaterală. (…) MJ consideră DNA un partener deosebit de important, atât în procesul de implementare a viitoarei Strategii de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public, precum şi în cadrul mai larg al promovării procesului de reformă a justiţiei„, a mai spus Robert Cazanciuc.

Citeşte şi Raport CE despre anticorupţie: România a realizat unele reforme în ultimii ani, dar fără rezultate stabile

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'