Cazanciuc: Cred că Niţu a înţeles destul de bine eşecul din toamnă şi a învăţat din acest lucru

Robert Cazanciuc a declarat că, în opinia lui, Tiberiu Niţu, propus procuror general, a înţeles eşecul din toamna lui 2012, când nu a fost avizat favorabil de CSM pentru ocuparea acestei funcţii, şi şi-a îmbunătăţit proiectul de management şi discursul public, la "reexaminare".
Romania TV
09 mai 2013, 18:36
Cazanciuc: Cred că Niţu a înţeles destul de bine eşecul din toamnă şi a învăţat din acest lucru

Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit, joi, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Întrebat de jurnalişti cum a reuşit Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară în funcţia de procuror general al României, să convingă de această Secţia pentru procurori a CSM, care l-a avizat negativ în toamna anului trecut, Cazanciuc a răspuns că „acum a fost prezentată o echipă” şi că el crede că Niţu a învăţat din eşecul din toamnă.

„Cred că sunt două lucruri importante. Acum a fost prezentată o echipă. Cea mai mare parte a membrilor CSM au văzut această echipă cu bune şi cu unele lucruri, poate, mai puţin bune. Ne putem gândi la un examen în facultate, dacă vreţi, când un student poate să pice un examen, după care acelaşi student, când vine într-o reexaminare, în faţa aceloraşi examinatori, cu aceeaşi materie…Cred că domnul Niţu a înţeles destul de bine, să spunem, eşecul din toamnă şi şi-a îmbunătăţit proiectul managerial, şi-a îmbunătăţit discursul public. Cred că a învăţat din acest lucru şi cred că Tiberiu Niţu poate să performeze în fruntea acestei echipe”, a spus ministrul Justiţiei.

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a dat aviz negativ candidaturii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României, pe motiv că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei a mai apreciat, la finalul celor două zile în care candidaţii au fost intervievaţi de către Secţia pentru procurori a CSM, că aceştia „au reuşit să demonstreze că sunt echipa de care Ministerul Public are nevoie”.

„Toţi sunt procurori cu peste 16 ani vechime, în funcţii de execuţie şi de conducere. Cred că au maturitatea profesională pentru a-şi înţelege rolul de conducător. Sunt la vârsta – suntem la vârsta, dacă-mi permiteţi – la care nu-şi permit să nu performeze”, a declarat Cazanciuc.

Ministrul a mulţumit totodată procurorilor din CSM pentru votul de încredere acordat, adăugând că „este un vot care îi obligă atât pe cei şase, cât şi pe ministrul Justiţiei”.

„Cred că suntem obligaţi faţă de toţi cetăţenii care aşteaptă procurori capabili să le apere drepturile şi libertăţile atunci când ele sunt încălcate”, a completat ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a mai spus că nu va ezita să prezinte Guvernului problemele Ministerului Public şi să solicite sprijin pentru rezolvarea lor.

Ministrul Robert Cazanciuc a mai declarat, joi, că va primi vineri avizele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind candidaţii la şefia parchetelor şi le va înainta în aceeaşi zi preşedintelui Traian Băsescu, care are ultimul cuvânt privind numirile.

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise, cu motivări, vineri, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute, la 3 aprilie, de premierul Victor Ponta, care era pe atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

La şedinţele Secţiei pentru procurori pentru audierea candidaţilor au participat preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, procurorii Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor, Elena Hach şi Florentina Gavadia, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, membru de drept al Consiliului.

Acesta a fost al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei se afla Mona Pivniceru.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Ai contract la PPC, fostul ENEL? Anunț important pentru toți clienții, cum se pot modifica facturile lor
Capital.ro
A venit verdictul pentru Călin Georgescu. Lovitura finală încasată în justiție: Doi ani!
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Nativii bolnavi de gelozie. Îți fac viața un Infern
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar cardurile de la bancă? Anunț oficial pentru cei care țin banii în cont. Cum se vor face plățile
StirileBZI
Pensiile ar putea fi indexate cu rata inflaţiei! Anunţul a fost făcut de Avocatul Poporului
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Studiu: Plumbul din Aerul Imperiului Roman a Condus la Scăderea IQ-ului Cetățenilor
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre