Cazanciuc: Cred că Niţu a înţeles destul de bine eşecul din toamnă şi a învăţat din acest lucru

Robert Cazanciuc a declarat că, în opinia lui, Tiberiu Niţu, propus procuror general, a înţeles eşecul din toamna lui 2012, când nu a fost avizat favorabil de CSM pentru ocuparea acestei funcţii, şi şi-a îmbunătăţit proiectul de management şi discursul public, la "reexaminare".
Romania TV
09 mai 2013, 18:36
Cazanciuc: Cred că Niţu a înţeles destul de bine eşecul din toamnă şi a învăţat din acest lucru

Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit, joi, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM.

Întrebat de jurnalişti cum a reuşit Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară în funcţia de procuror general al României, să convingă de această Secţia pentru procurori a CSM, care l-a avizat negativ în toamna anului trecut, Cazanciuc a răspuns că „acum a fost prezentată o echipă” şi că el crede că Niţu a învăţat din eşecul din toamnă.

„Cred că sunt două lucruri importante. Acum a fost prezentată o echipă. Cea mai mare parte a membrilor CSM au văzut această echipă cu bune şi cu unele lucruri, poate, mai puţin bune. Ne putem gândi la un examen în facultate, dacă vreţi, când un student poate să pice un examen, după care acelaşi student, când vine într-o reexaminare, în faţa aceloraşi examinatori, cu aceeaşi materie…Cred că domnul Niţu a înţeles destul de bine, să spunem, eşecul din toamnă şi şi-a îmbunătăţit proiectul managerial, şi-a îmbunătăţit discursul public. Cred că a învăţat din acest lucru şi cred că Tiberiu Niţu poate să performeze în fruntea acestei echipe”, a spus ministrul Justiţiei.

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a dat aviz negativ candidaturii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României, pe motiv că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.

Ministrul Justiţiei a mai apreciat, la finalul celor două zile în care candidaţii au fost intervievaţi de către Secţia pentru procurori a CSM, că aceştia „au reuşit să demonstreze că sunt echipa de care Ministerul Public are nevoie”.

„Toţi sunt procurori cu peste 16 ani vechime, în funcţii de execuţie şi de conducere. Cred că au maturitatea profesională pentru a-şi înţelege rolul de conducător. Sunt la vârsta – suntem la vârsta, dacă-mi permiteţi – la care nu-şi permit să nu performeze”, a declarat Cazanciuc.

Ministrul a mulţumit totodată procurorilor din CSM pentru votul de încredere acordat, adăugând că „este un vot care îi obligă atât pe cei şase, cât şi pe ministrul Justiţiei”.

„Cred că suntem obligaţi faţă de toţi cetăţenii care aşteaptă procurori capabili să le apere drepturile şi libertăţile atunci când ele sunt încălcate”, a completat ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a mai spus că nu va ezita să prezinte Guvernului problemele Ministerului Public şi să solicite sprijin pentru rezolvarea lor.

Ministrul Robert Cazanciuc a mai declarat, joi, că va primi vineri avizele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind candidaţii la şefia parchetelor şi le va înainta în aceeaşi zi preşedintelui Traian Băsescu, care are ultimul cuvânt privind numirile.

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise, cu motivări, vineri, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute, la 3 aprilie, de premierul Victor Ponta, care era pe atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

La şedinţele Secţiei pentru procurori pentru audierea candidaţilor au participat preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, procurorii Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor, Elena Hach şi Florentina Gavadia, precum şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, membru de drept al Consiliului.

Acesta a fost al doilea demers pentru ocuparea posturilor de conducere din parchete, primul fiind iniţiat anul trecut, când la conducerea Ministerului Justiţiei se afla Mona Pivniceru.

DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!”
Fanatik.ro
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Capital.ro
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cea mai bună zi pentru cumpăra bilet de avion. Planifică-ți înțelept vacanțele
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Revine Armata obligatorie? Călin Georgescu e gata să dea ordinul: Înnobilează tinerii
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Delegație ucraineană în vizită în Coreea de Sud pentru ajutor militar
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!