„Soluţia CCR în materia amenzilor era previzibilă. PSD a atras atenţia încă de la momentul declarării stării de urgenţă şi de la apariţia primelor ordonanţe militare că drepturile fundamentale, exerciţiul lor, nu poate fi limitat decât prin lege. Spune foarte clar articolul 53 din Constituţie – exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune„, a declarat Cazanciuc, pentru Agerpres.
Citeşte şi Ludovic Orban: „Decizia CCR ŞOCHEAZĂ, este o invitaţie la nerespectarea legii, la anarhie”
Pesedistul a adăugat că, atunci când s-a dezbătut în comisia parlamentară de specialitate încuviinţarea stării de urgenţă, s-a pus în discuţie necesitatea respectării drepturilor fundamentale.
„A fost o întreagă dezbatere în Comisia juridică la vremea la care primul decret prezidenţial a fost emis privind instituirea stării de urgenţă. (…) Acolo s-a pus foarte răspicat această chestiune a necesităţii respectării drepturilor fundamentale şi s-a atras atenţia asupra faptului că preşedintele României poate institui starea de urgenţă încuviinţată de Parlament, dar nu poate adăuga la această decizie de instituire a stării de urgenţă care creează cadrul în care ulterior diverse instituţii trebuie să acţioneze, că e vorba de măsuri concrete luate de Ministerul de Interne, de Ministerul Apărării, că e vorba de cadrul în care Parlamentul poate să emită o lege sau cadrul în care Guvernul poate să emită anumite ordonanţe de urgenţă pentru a înlătura pericolul pandemiei, dacă vorbim de acest caz concret„, a explicat Robert Cazanciuc.
Potrivit lui Cazanciuc, foarte mulţi oameni au primit amenzi care se ridică la zeci de milioane de euro. El mai spune că, probabil, „sunt mai mulţi români amendaţi, decât testaţi”.
Citeşte şi CCR: „Preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit atribuţiile legale”
Soluţia pe care o vede senatorul PSD pentru ca oamenii amendaţi în perioada stării de urgenţă să-şi primească banii înapoi este o lege de amnistie fiscală. În lipsa acestei legi, persoanele care şi-au plătit amenzile şi vor să-şi recupereze banii ar trebui să conteste amenda în instanţă, ar fi puşi pe drumuri, iar activitatea instanţelor de judecată s-ar bloca.
„Aici nu văd altă soluţie decât o lege de amnistie fiscală pentru toate aceste amenzi care au fost aplicate până la momentul deciziei CCR. Deci în perioada următoare va trebui adoptată o lege de amnistie fiscală. (…) Calea uzuală de contestare a unei amenzi este instanţa de judecată, dar când temeiul este declarat neconstituţional soluţia este mai degrabă la nivel de lege, pentru că altfel o să punem pe drumuri în continuare sute de mii de oameni, o să blocăm instanţele cu un lucru care este evident pentru toată lumea că trebuie clarificat, tranşat prin lege„, a susţinut senatorul PSD.