„E o dificultate în momentul de faţă pentru procurori. Sper să nu fie cazul de blocaje. Dacă vor fi astfel de blocaje, cu siguranţă vom interveni rapid„, a afirmat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.
Referitor la solicitarea Parchetului General adresată Ministerului Justiţiei pentru modificarea art. 152 din Codul de procedură penală care face trimiterea la Legea ‘Big Brother’, declarată neconstituţională, ministrul a precizat că sunt mai multe propuneri primite.
„Am primit de la Parchetul General mai multe propuneri de modificare. Noi avem constituit încă de dinainte de publicarea deciziei Curţii Constituţionale un colectiv de lucru cu mai multe instituţii implicate, pentru că nu sunt incidente doar pentru sistemul judiciar. Titularul acestui proiect este Ministerul Comunicaţiilor, împreună cu colegii de acolo avem constituit un grup de lucru. Încercăm să vedem soluţii normative să poată rămână în picioare după această decizie a Curţii. O să vedem în perioada următoare ce soluţii în mod concret o să putem găsi„, a susţinut el.
Cazanciuc a reamintit că, în prezent, în Camera Deputaţilor, există propuneri de modificare a Codului de procedură penală. „O să analizăm dacă un demers mai rapid va fi prin intermediul Guvernului sau printr-un amendament al proiectului aflat deja în Camera Deputaţilor„, a adăugat ministrul.
Curtea Constituţională a României a stabilit că organele judiciare şi cele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale nu mai au acces şi nu mai pot utiliza datele obţinute şi stocate în baza Legii ‘Big Brother’, până la adoptarea de către Parlament a unui nou act normativ privind reţinerea datelor.
Recent, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi şeful SRI, George Maior, au afirmat că declararea legii privind reţinerea datelor ca fiind neconstituţională creează probleme în activitatea celor două instituţii.