„Din perspectiva implementării cu succes a codurilor, sper în primul rând ca Parlamentul să finalizeze acest proces săptămâna viitoare, în forma în care a fost propusă de Guvern, pentru a putea astfel demara un proces de pregătire a judecătorilor şi procurorilor în ceea ce înseamnă noile coduri„, a spus Cazanciuc, citat de Mediafax.
Totodată, Cazanciuc a spus că, pe lângă pregătirea magistraţilor în vederea aplicării noilor coduri juridice, un al obiectiv foarte important este dezvoltarea sistemului IT judiciar pentru a se limita practica neunitară din justiţie. „Încercăm prin acest sistem să publicăm, printre altele, pe site-urile instanţelor, hotărârile judecătoreşti şi în acest fel să reducem practica neunitară”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Parlamentul va intra în sesiune extraordinară din cauza unui amendament la Codul de Procedură Penală introdus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, a relatat „Gândul”. Amendamentul, care a fost iniţial scos din lege, a fost votat în plenul Camerei Deputaţilor de PNL, UDMR, PPDD şi minorităţi, iar PSD şi PDL au votat împotrivă.
Camera Deputaţilor a votat în plen un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care judecătorii decid dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond. Până acum procurorii erau cei care decideau dacă trimit sau nu dosarele în judecată, a notat sursa citată. Acest amendament apare în legea de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală. Dacă legea era votată miercuri, intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Amendamentul este următorul: „Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror”.
Acest amendament a fost iniţial aprobat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în şedinţa de joi 20 iunie, fiind preluat din varianta legii venită de la Senat fără prea multe discuţii sau dezbateri.
Potrivit „Gândul”, împotriva acestui amendament s-au pronunţat toţi actorii din sistemul judiciar. La şedinţa Comisiei juridice din 25 iunie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, preşedintele CSM Oana Schmidt Hăineală şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei au declarat în faţa Comisiei juridice că acest amendament nu trebuie adoptat, pentru că ar fi neconstituţional şi pentru că ar avea un efect negativ în procesele penale.