Cazanciuc: Sunt breşe pe care deţinuţii le găsesc şi folosesc mobilul pentru a comite alte infracţiuni

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că sunt breşe pe care deţinuţii le găsesc şi utilizează telefoane mobile pentru a comite infracţiuni, iar proiectul privind blocarea radiocomunicaţiilor în penitenciare este o etapă pentru stoparea accesului deţinuţilor la asemenea sisteme interzise, informează Mediafax.
Romania TV
17 oct. 2013, 15:06
Cazanciuc: Sunt breşe pe care deţinuţii le găsesc şi folosesc mobilul pentru a comite alte infracţiuni

„Una dintre infracţiuni este acum de a folosi telefoane mobile care sunt interzise în penitenciare. Sunt reguli foarte clare despre cum pot fi utilizate telefoanele mobile în legătură cu familia, dar sunt breşe pe care uneori deţinuţii le găsesc şi utilizează telefoane mobile, nu neapărat pentru a vedea ce mai face soţia sau copilul, ci, din păcate, de multe ori pentru a comite în continuare infracţiuni. Proiectul avizat ieri este doar o etapă în cadrul unui proiect mai larg pe care îl are ANP de a bloca accesul la asemenea sisteme interzise”, a afirmat Cazanciuc, întrebat în legătură cu proiectul privind blocarea rediocomunicaţiilor în penitenciare.

Cazanciuc a mai spus că speră că acest proiect să contribuie la stoparea acestui fenomen şi că nu este un eşec al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în a gestiona situaţia, ci „este o situaţie de viaţă”.

„Nici vorbă de eşec, este o situaţie de viaţă reală, pe care nu trebuie să o ascundem şi trebuie să o gestionăm. Nu se întâmplă de ieri de azi să avem telefoane mobile în penitenciare, se întâmplă de foarte mult timp. Este o formă de răspuns, pe care noi îl avem şi anume un proiect de act normativ pentru a face lucrurile ca la carte”, a adăugat Cazanciuc.

El a mai spus că este vorba de un proces care se întinde pe mai mulţi ani, în colaborare cu Autoritatea de reglementare în comunicaţii, iar costurile financiare vor fi stabilite în urma unor achiziţii publice.

Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii vor colabora în combaterea „ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice” generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, transmite Guvernul.

Sursa citată precizează că a adoptat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile”, se arată în comunicatul Guvernului.

În urmă cu două luni, Ministerul Justiţiei a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi. În vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

„Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile”, se mai arată în proiect.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere şi faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deţinuţi.

„Deşi persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanţă, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor s-a perfecţionat de-a lungul timpului”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, dacă iniţial mobilele erau introduse în închisori prin pachete sau colete poştale primite de deţinuţi, disimulate în alimente şi bunuri a căror deţinere şi utilizare era permisă, ulterior acestea erau aruncate în interiorul locului de deţinere, în zonele în care deţinuţii au acces pentru desfăşurarea diferitelor activităţi, productive, recreative sau curăţenie şi întreţinere ori erau introduse de membri familiilor sau chiar de avocaţi, poliţişti sau agenţi de penitenciar.

Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce priveşte introducerea infracţiunii de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni. Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarului.

DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Spynews
Călin Georgescu a fost favorizat de TikTok, conform CSAT. Cum a ajuns, de fapt, viral candidatul la Alegerile Prezidențiale 2024
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Cele trei zodii care vor avea săptămâni de poveste. Primesc vești bune și le așteaptă măriri de salariu
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Playtech.ro
Concluzia CSAT: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu. Atacuri cibernetice și manipularea procesului electoral
DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Adevarul
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Primele imagini cu Fane Văncică în libertate! Interlopul a fost eliberat după ce a fost condamnat la închisoare, după ce s-a filmat în timp ce își maltrata amanta
Spynews
Condamnare cu închisoarea pe viață pentru un bărbat din Arad. Criminalul l-a împușcat pe presupusul amant al soției, apoi l-a înjunghiat cu o șurubelniță
Evz.ro
Informații explozive: Turul doi, pe 29 decembrie
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Trei persoane și-au pierdut viața pe “drumul morții”! Circulația se desfășoară cu dificultate pe DN2/ E85
Cancan.ro
Călin Georgescu, 'INTERZIS' pe Tik Tok. Contul său a fost anulat
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele secret al lui Călin Georgescu. S-a aflat ce ascunde: Scopul este să....
StirileBZI
Se dau 1.500 de lei de la stat! Ce familii vor beneficia din 2025 de bani
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
Finlanda analizează reintroducerea minelor terestre în ciuda Tratatului de la Ottawa
MediaFlux
Răsturnare pentru CĂLIN GEORGESCU! BISERICA a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”