‘E nevoie de investiţii. Este evident că ducem o întreagă bătălie pentru suport financiar în investiţii şi cred că trebuie să facem cunoscute necesităţile reale. Parteneriatul public-privat poate fi o soluţie şi cred că avem datoria ca, în perioada următoare, să demarăm măcar un proiect pilot într-un astfel de parteneriat. La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ştim zonele în care ar trebui să demarăm o nouă investiţie. Costurile, evident, vor fi importante. Încercăm nu doar să facem experimente, ci să găsim o alternativă de finanţare, de gestionare de costuri’, a spus ministrul, în timpul seminarului organizat de Comisia juridică şi de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
Robert Cazanciuc a adăugat că, în funcţie de modul în care va evolua proiectul pilot, vor fi analizate şi alte oportunităţi, astfel încât resursele financiare alocate sistemului de detenţie să fie gestionate mai eficient.
La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cătălin Bejan, a afirmat că, în prezent, există un deficit de 17.000 de locuri în sistemul penitenciar şi că este necesară construirea de noi centre de detenţie, pentru a corespunde cerinţelor impuse de Consiliul Europei.
‘Cred că noul proiect de lege privind parteneriatului public privat va oferi un cadru legislativ mai bun, astfel încât acest proiect pilot să fie implementat şi să avem un penitenciar construit în parteneriat public-privat. Avem suprafeţele necesare. A mai fost o tentativă de construire a unor penitenciare de o mie de locuri, dar, din pricina condiţiile impuse de creditorii externi şi a faptului că trebuia să ne situăm la limita impusă în ce priveşte datoria externă, nu am putut construi cele două penitenciare la Caracal şi la Berceni, lângă Ploieşti’, a precizat Bejan.
Şeful ANP a subliniat că, la începutul lunii octombrie, erau 33.051 de deţinuţi, ceea ce reprezintă un indice de ocupare de 114%.
VEZI SI:
Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri