Cazanciuc vrea să modifice legea de reducere a pedepselor în cazul „scriitorilor” din puşcării

Ministerul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți că în prezent există mai multe propuneri de modificarea Legii privind executarea pedepselor pentru a se aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul științific al unor lucrări.
Iulian Tudor
30 iun. 2015, 12:28
Cazanciuc vrea să modifice legea de reducere a pedepselor în cazul

Precizarea ministrul vine după ce au fost semnalate mai multe probleme legate de faptul că anumite persoane, aflate în penitenciare pentru executarea unor condamnări, printre care și George Becali și Gheorghe Copos, care au scris cărți în baza cărora au beneficiat de reducerea pedepselor, iar în cazul unora au apărut și acuzații de plagiat.

Citeşte şi: OUG: Arestul la domiciliu în timpul urmăririi penale va fi de maximum 180 de zile. Vezi TOATE MODIFICĂRILE

Referitor la necesitatea unei modificări astfel încât cei care scriu cărți în penitenciare să treacă printr-un alt filtru în afară de cel de la ANP, Cazanciuc a arătat că sunt mai multe propuneri de modificare a legislației în această materie, scrie Agerpres.

„Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la MJ, la ANP cât și la CSM.

Dacă vorbim de brevet de invenție lucrurile sunt mai simple pentru cineva certifică dacă este vorba de o invenție printr-un brevet. La caracterul științific lucrurile sunt, să spunem, mai greu de stabilit într-un anumit șablon așa că în momentul de față avem acest dialog cu mai multe instituții pentru a aduce puțină rigoare. Este în atenția noastră o propunere în acest sens. Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate”, a afirmat Cazanciuc, la sediul CSM.

DNA a transmis în 27 aprilie o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în această materie.

Nota se referă la dispoziția potrivit căreia ‘în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate’ (prevăzut de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal).

„În acest sens, în Notă se arată că este anormal să fie reglementată durata care se consideră executată, dar să nu fie stabilite prin același text criterii pe baza cărora se apreciază lucrările științifice publicate.

În Notă se arată că aprecierea caracterului științific al lucrării redactate de către persoana condamnată, efectuată de către Comisia din penitenciar este incompatibilă cu definiția dată unei lucrări științifice și insistă asupra faptului că, indiferent de subiectul ei, o lucrare științifică trebuie să respecte sub aspect formal, anumite norme începând de la întocmirea aparatului de note și a bibliografiei, precum și al normelor de tehnoredactare”, arată DNA în răspunsul transmis AGERPRES.

Sursa citată precizează că în elaborarea unei lucrări științifice trebuie să fie avute în vedere mai multe etape, între care definirea temei de cercetare, stabilirea unui plan de lucru provizoriu în care se includ principalele aspecte ale subiectului care ar trebui dezvoltate, identificarea conceptele principale, dezvoltarea unor strategii de căutare în cataloage, bazele de date sau pe Internet, identificarea și reperarea surselor de informare.

Citeşte şi: Cazanciuc: Ordonanţă de urgenţă privind arestul la domiciliu, pe ordinea de zi a Guvernului

„În mod special este nevoie de consultarea materialelor de referință: enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dicționare, care nu pot fi în mod rezonabil accesate în penitenciar. În Notă se face trimitere la reglementările din alte țări europene unde o astfel de reducere a pedepsei, datorată scrierii de lucrări științifice, nu este reglementată”, a mai arătat DNA.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Zona protejată de lângă București în care se găsesc multe atracții turistice unice. E perfectă pentru cei care vor o zi de relaxare
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Farsa transformată în realitate: o căsătorie anulată în Australia după ce mireasa a fost păcălită
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”