Cazemate, tranşee şi buncăre din Primul Război Mondial, descoperite în Maramureş

Arheologi şi istorici din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Maramureş şi de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au identificat în Munţii Pietrosul Rodnei, la peste 1.500 metri altitudine, buncăre, tranşee şi cazemate din Primul Război Mondial.
Iulian Tudor
10 iul. 2014, 14:17
Cazemate, tranşee şi buncăre din Primul Război Mondial, descoperite în Maramureş

Descoperirea a fost posibilă atât prin fotografierea din avion a zonei care a scos în evidenţă artefactele militare, cât şi prin cercetare la faţa locului în primul proiect de arheologie montană din România, ce s-a desfăşurat în premieră cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, potrivit Agerpres.

Pe lângă artefactele militare, cercetătorii au descoperit şi cartat o serie de urme materiale care demonstrează că oamenii au ajuns pe munte în urmă cu mii de ani, iar Pasul Prislop, folosit în prezent ca punct de trecere între Maramureş şi Suceava, putea fi utilizat şi în perioadele istorice îndepărtate.

„Din păcate, anul acesta, Academia Română din Bucureşti n-a putut susţine cercetările şi tot greul a picat pe umerii CJ Maramureş, însă în ciuda acestui aspect putem spune că întreaga echipă şi voluntarii implicaţi în proiectul de cercetare au lucrat conştiincios. Anul acesta ne-am concentrat în zona Prislop, una dintre cele trei arii de cercetare alpină. La o primă cercetare, anul trecut am găsit urme materiale din trecutul recent. Descoperirea ne-a făcut să aprofundăm cercetările şi am descoperit anul acesta cu ajutorul fotografiei aeriene şi pe urmă prin cercetare la faţa locului multe urme şi artefacte, fundaţii din clădiri care probabil erau construite din lemne, tranşee şi resturi dintr-un buncăr deteriorat. Toate construcţiile care au avut la bază piatră şi beton sau conservat, iar fotografiile aeriene executate la anumite ore din zi ne-au ajutat să descoperim tranşeele săpate pe munte, căile de comunicaţie dintre acestea şi fostele clădiri, cât şi drumurile de legătură”, a spus arheologul Alexandru Radu Dragoman de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Potrivit acestuia, acolo unde vegetaţia n-a acoperit totul încă pot fi descoperite şi alte urme din Primul Război Mondial.

„Aici, unde a avut loc cercetarea, în Pasul Prislop din Munţii Pietrosul Rodnei, în aceea perioadă se afla graniţa fostului Imperiu Austro-Ungar cu Rusia, adică erau mai puţin de 11 km, în linie dreaptă până la linia de graniţă”, a mai spus Alexandru Radu Dragoman.

Coordonatorul proiectului de arheologie montană a Munţilor Maramureş, dr. Dan Pop, consideră că cercetarea începută în anul 2012 merită continuată şi pusă în valoare.

„Cercetarea în Munţii Pietrosul Rodnei a început în anul 2012 cu dorinţa de a găsi mai multe situri arheologice. E o mare pată albă acest gen de descoperiri în zona alpină a Maramureşului, însă există multe date istorice, legende orale şi povestiri ale locuitorilor din zonă despre luptele duse aici în Primul şi respectiv Al Doilea Război Mondial. Sunt cunoscute câteva situri, dar ideea cercetării din cadrul proiectului a plecat de la faptul că prea puţine locuri din această zonă sunt ştiute, dar ele au fost păstrate în memoria orală a comunităţii. Proiectul se întinde pe durata a cinci ani, rezultatele finale urmând a fi publicate într-o lucrare integrală dedicată cercetării arheologice din Munţii Maramureşului”, a explicat dr. Dan Pop.

Istoricii şi arheologii implicaţi în proiect au mai subliniat că asemenea situri merită puse în valoare prin introducerea lor în circuitul turistic, aşa cum se întâmplă în Franţa, Germania, Olanda, Belgia şi Marea Britanie.

Atât în Primul Război Mondial, cât şi în Al Doilea Război Mondial, în Munţii Maramureşului au avut loc încleştări militare dure cu pierderi de vieţi omeneşti.

CJ Maramureş şi-a arătat disponibilitatea de a continua finanţarea proiectului de cercetare şi includerea siturilor descoperite în patrimoniul istoric local şi turistic.

CITEŞTE ŞI: Descoperire INTRIGANTĂ făcută de un bărbat cu un DETECTOR de METALE: Este din Al Doilea Război Mondial

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O problemă care macină România. Este din ce în ce mai grav
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Trei persoane au murit în urma prăbușirii unui elicopter în Italia
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol