Arhitectul care coordonează acum lucrările de reparaţii, din partea Primăriei Constanţa, a făcut public faptul că un prim mesaj a fost găsit, împăturit, în tencuiala cu care a fost astupată fereastra-scoică dinspre mare (similară celei vizibile pe faţada dinspre Acvariu), decopertată recent. Aceasta se află la etajul 1, în sala de spectacole a Cazinoului şi este situată în oglindă cu fereastra-scoică admirată de pe faleză.
Citește și: Surpriză! Au început lucrările la Cazinoul din Constanţa. Ce s-a găsit printre ziduri
Extinderea Cazinoului a făcut ca această a doua fereastră-scoică să fie tencuită şi astupată pentru a crea peretele interior al terasei de la mare. Superbul vitraliu, acoperit de extinderea spre mare a Cazinoului, a fost scos la iveală în timpul lucrărilor actuale de reparare a edificiului.
„Era tot o fereastră exterioară, cu privirea spre mare, dar, în urma extinderii etajului 1 în această parte (când s-a realizat Sala Oglinzilor în 1909), ea a fost tencuită pe partea acestei noi săli. Apoi, în 1951-1952, s-a tencuit şi partea dinspre Sala de Spectacole, fereastra fiind ascunsă privirilor până în ziua de astăzi.
Aici, printre resturile de tencuială care au fost date jos pentru a se decoperta fereastra, a fost găsită bucăţica de sac scrisă de deţinuţii din anul 1951, când coordonator era arhitectul-deţinut Constantin Joja!“, relatează arhitectul Radu Cornescu, cunoscător în detaliu al construcţiei arhitectonice şi al istoriei acestuia.
Mesajul din zidul Cazinoului Mesajul era scris pe o bucăţică de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment.
”Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectu Jojea Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“
Primăria Constanţa a precizat că vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult în scop cultural, iar în interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri.
Municipalitatea a mai transmis că după ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.
Compania Naţională de Investiţii a anunţat la mijlocul lunii aprilie, începerea lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa. Durata contractului este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56 de milioane de lei cu TVA.