Ministerul Dezvoltării a anunțat că au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii Cazinoului de la Constanța și a turnurilor cu berbeci și au fost înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.
Ce vizitează turiștii străini în București. Mulți se tem că vor fi jefuiți și că nu vor avea apă la cazare
”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Întrebat care va fi destinația Cazinoului după reabilitarea acestuia, ministrul Dezvoltării a răspuns: „Aici cred că trebuie să îl întrebați pe domnul primar și Primăria municipiului Constanța. Eu știu ceea ce se dorește. Se dorește să fie un spațiu care în care să se prezinte, pe de o parte, istoria acestei clădiri, pe de altă parte, să fie ceva legat de partea specifică, dacă vreți, a Constanței, că suntem pe litoral, adică legat de mare. Evident, avem aici Sala Oglinzilor, care permite desfășurarea unor evenimente culturale sau chiar de alt tip, artistice, prin grandoarea acestei săli. Adică sunt spații care pot fi valorificate în mod cert, dar ele vor fi stabilite ca și atribuție de către beneficiarul lucrării, care este Primăria Municipiului Constanța”.
Proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări (realizate, în prezent, în proporție de 57%) au în vedere:
· consolidarea în vederea punerii în siguranță;
· refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
· reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
· refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
· sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
· sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
· iluminatul arhitectural interior și exterior.
Lucrările de reabilitare a Cazinoului costă 94 milioane de lei.
Fața tristă a stațiunii Mamaia: Cazinoul inaugurat de Casa Regală zace în paragină (FOTO) | EXCLUSIV
Lucrările pentru reabilitatea Cazinoului din Constanța au început, iar în prezent sunt demolate elementele care au fost introduse ulterior construcției originale, urmând ca fațada clădirii să ajungă la forma originală din 1910. Cu acest prilej, va fi demolată o scară construită după 1986 care nu a respectat stilul Art Nouveau al monumentului și a astupat fațada Cazinoului dinspre mare. Printre ziduri, echipele de restauratori au găsit schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950.