Durere fără margini pentru părinții baschetbalistei de 18 ani, care a murit subit în somn. Aceștia au ridicat trupul neînsuflețit al fiicei lor de la Institutul de Medicină Legală. Potrivit unor surse citate de România TV, la autopsie a reieșit că baschetbalista Alessia Maria Raiciu, legitimată la CS Olimpia București, avea un edem pulmonar acut.
„Edemul pulmonar acut are cea mai frecventa cauza un substrat cardiac. Aici putem vorbi despre orice afecţiune cardiacă af congenitala cardiaca dobândită şi care nu a fost diagnosticată. Putem să vorbim și de la alte cauze: tromboembolism pulmonar, cheaguri.. E un diagnostic de etapă”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Pompiliu Popescu, fostul medic al Naționalei de fotbal a României, crede că tânără baschetbalistă Alessia Maria Raiciu, care a murit în somn, ar fi suferit o tulburare majoră de ritm cardiac.
„Nu cred că este vorba de un edem pulmonar acut, asta presupune o tromboză, adică un cheag care a ajuns în pulmon. Eu nu cred că aceasta este cauza, vorbim de o moarte subită care are cel mai adesea drept cauză o tulburare majoră de ritm cardiac (…) La ea moarte a survenit în somn, deci în condiții de repaus.
Cel mai probabil ar fi să i se depisteze, dacă se va depista, o tulburare majoră de ritm care a dus la această sincopă cardio-respiratorie.
Sunt multe situații care nu au antecedente medicale cunoscute, fata fiind sportivă, trece de 2 ori pe an prin investigații la Centrul Național de Medicină Sportivă, unde teoretic i s-ar depista o asemenea afecțiune asupra inimii. Sunt destul situații în care astfel de afecțiuni sunt nedetectabile, sunt oculte, și se manifestă, din păcate, prin astfel de cazuri de moarte subită. Cel mai probabil, a fost o tulburare majoră de ritm cardiac”, a explicat Pompiliu Popescu, fost medic al naționali de fotbal a României, la Realitatea Plus.
Ce este edemul pulmonar acut?
Edemul pulmonar reprezintă o afecțiune care constă în exces de lichid în plămâni, fapt ce poate duce la îngreunarea respirației și, uneori, la deces.
Edemul pulmonar este întâlnit frecvent la persoanele cu probleme cardiace sau cele care au tulburări vasculare ori antecedente de edem pulmonar. Și persoanele cu boli pulmonare se află pe lista celor cu risc de a face edem pulmonar.
Edemul pulmonar acut determină apariția unor dificultăți de respirație severe, care se agravează atunci când pacientul stă întins sau depune efort, senzație de sufocare sau înec, tuse cu expectorație spumoasă, roz, respirație șuierătoare, piele rece, umedă, anxietate, neliniște, buze învinețite și palpitații.